Zoeken
 


Amerikaanse Marssonde zag met ijs bedekte Amerikaanse Marslander staan

Laatste wijziging: maandag 9 november 2009 om 17:38, 2763 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 9 november 2009

 

Een instrument op de onbemande Amerikaanse sonde Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) heeft foto's gemaakt van de met ijs bedekte Amerikaanse Marslander Phoenix op het oppervlak van onze buurplaneet, zo heeft de NASA bekendgemaakt.
 
De HiRISe-camera op de MRO kiekte de Phoenix Marslander op 30 juli en 22 augustus, toen de zon over de horizon van de noordelijke polaire vlaktes begon te piepen. De lente in het noordelijk halfrond begon op 26 oktober.
 
Met ijs bedekt

De camera had de lander ook al in juni 2008 gefotografeerd, maar nu zat de Phoenix onder CO2-ijs. De maximale ijsbedekking zou in september zijn geweest. Maar gezien de MRO zich op 26 augustus in een veilige modus heeft gezet, was opvolging niet mogelijk.

De Phoenix zette in november 2008 een punt achter zijn werkzaamheden, na een succesvolle missie. Begin 2010 wil de vluchtleiding opnieuw luisteren naar de Phoenix om te weten te komen of de lander nog steeds kan communiceren, wat echter weinig waarschijnlijk is. (belga/dea)
 
Bekijk hier de beeldenBron: hln.be

Voeg toe aan: