Zoeken
 


Lidl heeft schoonste druiven van Europa

Laatste wijziging: donderdag 11 december 2008 om 00:43, 2165 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 11 december 2008

 

Amsterdam, 24 november 2008 – Albert Heijn en Spar verkopen hun klanten druiven met hoge concentraties landbouwgif. Lidl verkoopt juist de schoonste druiven, zowel in Nederland als in Europa. Dit blijkt uit een onderzoek naar bestrijdingsmiddelen op druiven dat Milieudefensie samen met collega-organisaties in Duitsland, Frankrijk, Italië en Hongarije heeft laten uitvoeren.

In Nederland heeft Milieudefensie druiventrossen laten onderzoeken die zijn gekocht bij zeven grote supermarktketens. In ons land blijkt Albert Heijn haar klanten de meest vervuilde druiven voor te schotelen, met gemiddeld zeven verschillende soorten landbouwgif per tros druiven. Uitschieter was hierbij één tros Griekse druiven met vijftien verschillende gifsoorten. Hierbij zaten het kankerverwekkende middel carbendazim en een vrij hoge concentratie van het zenuwgif chloorpyrifos. De Spar scoort ook erg slecht, met gemiddeld zes gifsoorten per tros in vrij hoge concentraties. De druiven bij de Nederlandse Lidl waren het schoonst, met gemiddeld drie gifsoorten in lage concentraties.

“De resultaten van deze steekproef zijn zorgwekkend, zowel voor Nederland als voor de andere Europese landen”, aldus woordvoerder Wouter van Eck van Milieudefensie. Bijna éénderde van de druiven die in Europese supermarkten worden verkocht bevatten hoge concentraties landbouwgif. Zesmaal zijn de wettelijke normen overtreden. Eenmaal is zelfs een acuut gezondheidsrisico voor jonge kinderen geconstateerd, op een tros Turkse druiven in de Duitse supermarkt Metro. Hierbij was echter géén sprake van een wetsovertreding, maar werd dus wel de acute gezondheidsnorm van de Wereldgezondheidsorganisatie overschreden. “Duidelijk is dat de wettelijke normen jonge kinderen onvoldoende beschermen tegen gevaarlijke bestrijdingsmiddelen”, aldus Van Eck.

Milieudefensie heeft supermarkten en overheden meermalen gewezen op de mogelijke gevaren van blootstelling aan hoge concentraties landbouwgif. De Lidl en Super de Boer hebben adequaat gereageerd en strengere regels ingevoerd. Zij verkopen over het algemeen dan ook schonere producten. Milieudefensie vindt het laakbaar dat Albert Heijn en Spar nog géén aanvullende maatregelen hebben genomen. Het resultaat is dat hun klanten worden opgescheept met vervuilde en risicovolle producten.

Milieudefensie en haar Europese collega-organisaties roepen overheden en supermarkten op om aanvullende maatregelen te nemen. Op korte termijn zouden er geen overschrijdingen meer voor mogen komen van gezondheids- en wettelijke normen, moeten de meest schadelijke bestrijdingsmiddelen verboden worden en dienen meerdere gifsoorten per product vermeden worden. De supermarkten horen op strenge en transparante wijze beleid te ontwikkelen en er voor te zorgen dat binnen tien jaar al hun groente en fruit vrij is van bestrijdingsmiddelen.

Voor meer informatie:
www.milieudefensie.nl/voedsel
De onderzoeksresultaten staan op: www.weetwatjeeet.nl en www.pan-europe.info



Bron: milieudefensie

Voeg toe aan: