Zoeken
 


Het gevaar van Ritalin

Laatste wijziging: woensdag 10 december 2008 om 23:53, 3036 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 10 december 2008

 

In Engeland is Ritalin inmiddels verboden en is geclassificeerd als categorie C verslavend middel. Het medicijn belemmert de groei van kinderen en zorgt ervoor dat de hersenen van het kind minder groot groeien. In Ritalin en Concerta zit de stof 'methylfenidaat', een vorm van speed, zoals beschreven staat in Wikipedia. Het medicijn werkt na een half uur en is na drie tot vier uur uitgewerkt.


Bijwerkingen
Hartkloppingen, een gejaagd gevoel, misselijkheid en minder eetlust, meer moeite met in- of doorslapen zijn de bijwerkingen van dit medicijn. Op langere termijn soms vermagering of achterblijvende groei. In het begin kan er een milde euforie optreden, welke na een paar weken afneemt.

Doordat iedere drie à vier uur een dosis ingenomen moet worden is er sprake van piek- en dalspiegels van het middel in het bloed. Hierdoor kan er gemakkelijk het jojo-effect ontstaan als een dosis is uitgewerkt. Het gedrag wordt dan drukker en impulsiever dan vóór de medicatie. Dit komt omdat methylfenidaat na inname zeer snel in het bloed wordt opgenomen, maar daarna ook weer heel snel wordt afgebroken.

Effect op langer termijn
Wat het medicijn voor gevolgen heeft in het verdere leven van een ADHD-kind, is  nergens gepubliceerd en hierover is ook veel onduidelijkheid. Wel staat vast dat Ritalin en Concerta op langer termijn geen effect meer heeft en er dus gezocht moet worden naar een ander alternatief.

Een uitgebreid artikel over de risico's van Ritalin, kun je hier lezen in een publicatie van Trouw.

Meer informatie over ADHD: http://kidsfeeling.nl/



Bron: mosterdnademedia

Voeg toe aan: