Zoeken
 


De illusies van het ego

Laatste wijziging: donderdag 29 november 2008 om 09:22, 2130 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 29 november 2008

Het ego neemt verschillende rollen aan. Vaak zijn we hier onbewust van. Hoe vaker wij de gedachten van de egorollen doorzien, hoe meer afstand wij kunnen doen van het ego. Tenzij je hieruit wilt leven. Het ego heeft als positieve functie dat het als beschermingmechanisme dient. Wanneer het ego aangevallen voelt zal het zich met man en macht verdedigen. De negatieve functie van het ego is dat het illusies, gescheidenheid, angst, verdriet en stress schept.

Wanneer wij vanuit het ego leven zien wij de zelfgeschapen illusies als waarheid en dragen deze uit naar de buitenwereld in woorden en daden. Iemand die niet vanuit het ego leeft, heeft zich ontdaan van illusies. Zij ervaren de werkelijkheid zoals het is. Dat er slechts eenheid is dat alleen rust en liefde kent. Ieder mens is in staat om continue te leven vanuit eenheid, rust en liefde. Alleen het ego kan je weerhouden om hieruit te leven.

We leggen het ego af door bewust te worden van onze gedachten, emoties en handelingen. Dit doen we door te observeren. Als wij eens 5 minuten in stilte zitten, kunnen we dat kleine stemmetje al in onszelf horen. Het is dat stemmetje dat oordeelt, dat tekortkomingen ziet en belangrijk gevonden wil worden. We gaan ons hierdoor bijzonder, geweldig, verdrietig, angstig of gestrest voelen en nemen deze houding aan in ons handelen. Het is vaak een terugkomende cyclus waarin steeds opnieuw deze tijdelijke emotionele staten worden ervaren alleen in andere situaties. Geen van alleen geeft echte voldoening. Het geeft slechts aandacht, troost en voeding voor het ego.

Lees verder: justbe



Bron: justbe

Voeg toe aan: