Zoeken
 


Financiële crisis is afleiding

Laatste wijziging: dinsdag 9 december 2008 om 18:13, 2793 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 9 december 2008

LONDEN (AFP) - de globale financiële crisis leidt de aandacht af van andere dringende kwesties zoals hoge voedsel en energieprijzen en milieuschade vertelde Muhammad Yunus aan AFP.

De econoom uit Bangladesh waarschuwde ervoor dat niet behandelen van de andere kwesties zal leiden tot een "veel grotere crisis" die politieke en financiële implicaties zal hebben.

"Wat wij zien als de financiële crisis is een deel van veel meer crisissen, die gelijktijdig in 2008 oplopen," zei Yunus in een interview op een bedrijfsleiders top in Londen.

"Herinnert u de voedselcrisis? Het is er nog, het is niet verdwenen. De financiële crisis wordt als belangrijker ervaren en iedereen heeft zijn aandacht daarop gevestigd."

Hij ging verder en zei: "Dan hebben wij nog de energiecrisis... En de milieu crisis, wij hebben nog niets gedaan om de milieucrisis op te lossen."

Yunus, die samen met zijn Grameen Bank de Nobel vredesprijs in 2006 heeft gewonnen voor zijn inspanningen om mensen uit extreme armoede te helpen door hen kleine leningen te geven, zei dat elke oplossing al deze vier crisissen gelijktijdig moet behandelen."

"Het is een raamwerk probleem: wij moeten een kader hebben die deze kwesties over levensstijl, voedselproductie, technologie, tarifering, globalisering en tarieven kan behandelen."

Hoewel de voedselprijzen onlangs zijn teruggelopen, verklaarde de Verenigde Naties voedsel en landbouw organisatie dat men niet moet "veronderstellen dat de voedselproblemen in de wereld zijn opgelost."

De energieprijzen zijn ook gedaald van 150 dollar per vat in het midden van het jaar tot onder 50 dollar, maar Yunus zegt dat de daling tijdelijk zal zijn.

De voormalige economie professor zei niettemin dat " de slechte rampen scenario die wij op dit ogenblik ervaren ook de beste kansen en mogelijkheden bieden.

"Wij zouden nu naar het kansdeel moeten kijken, samen op een globale en uitvoerige manier," zei hij.

In de afgelopen weken, hebben overheden in Europa en de Verenigde Staten zich ertoe verbonden om triljoenen dollars uit openbare middelen te gebruiken om financiële instellingen op te kopen die slachtoffers zijn geworden van de kredietcrisis - het begon als een crisis in de Amerikaanse hypotheek sector en heeft daarna het lenen aangetast.

Onlangs, ontmoette de Ministers van Financiën uit alle 27 landen van de Europese Unie elkaar om voorstellen voor een stimulusplan te bespreken dat 200 miljard euro (250 miljard dollars) bedraagt, gelijkwaardig aan 1.5 procent van het bruto binnenlands product van de EU.

Yunus bekritiseerde de overheidshulp aan banken, hij beschreef het als "het opkopen van de mensen die verantwoordelijk zijn en deze crisis hebben gecreëerd, maar... niet naar de slachtoffers van deze crisis kijken.

"De echte slachtoffers van deze crisis zijn de onderste laag van drie miljard mensen op deze planeet, " zei hij

"Zij zijn degenen die hun banen en hun levensonderhoud zullen verliezen.

"Het is de man die slechts één baan heeft voor de gehele familie, hij is de broodwinner, als hij zijn baan verliest dan lijd de gehele familie eronder en niemand besteedt daar aandacht aan."

"Als dit wordt genegeerd, zal het uitlopen in een grote politiek en financieel probleem, verbonden met de voedselcrisis, de energiecrisis en ga zo maar door."Bron: endtimes

Voeg toe aan: