Zoeken
 


Saturnus heeft nog een ring

Laatste wijziging: woensdag 7 oktober 2009 om 17:36, 1921 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 7 oktober 2009

 

Nadat astronomen al eeuwen hebben gegluurd naar de planeet Saturnus, hebben wetenschappers een nieuwe ring rond het hemellichaam gevonden, zo blijkt uit een artikel dat vandaag in het wetenschappelijke vakblad Nature is verschenen.
 
Phoebe

De nieuw gevonden ring is vanwege zijn extreem lage temperatuur (min 193 graden Celsius) en verre afstand van de zon nauwelijks zichtbaar en omvat de welbekende maan Phoebe. Dat meldt het NASA Jet Propulsion Laboratory in Californië dat de Spitzer Ruimtetelescoop uitbaat, waarmee de ontdekking in het infrarode licht is gedaan.
 
"Supergrote ring"

Samen met Phoebe draaien de ijs- en stofdeeltjes in een andere richting dan de meeste andere ringen en manen rond de reuzenplaneet. De ring begint op ongeveer zes miljoen kilometer van Saturnus en strekt zich nog eens twaalf miljoen kilometer uit. De diameter bedraagt zowat twintig keer die van de planeet. "Dit is een supergrote ring", zei Anne Verbiscer, astronoom aan de Universiteit van Virginia in Charlottesville. (dpa/dea)



Bron: hln.be

Voeg toe aan: