Zoeken
 


FBI heeft immense database over burgers

Laatste wijziging: dinsdag 29 september 2009 om 15:51, 3789 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 29 september 2009

 

De FBI beschikt over een database met meer dan anderhalf miljard items over Amerikaanse staatsburgers en buitenlanders. Deze database wordt met de dag groter. Volgens burgerrechten organisaties is de database een ontoelaatbare inbreuk op de privacy.

Wired heeft de hand weten te leggen, door middel van de Freedom of Information Act, op een aantal documenten die dit aantonen. Uit deze documenten blijkt dat de federale dienst een opmerkelijke interesse heeft in de gedragingen van burgers. Ook al worden deze van geen enkel misdrijf verdacht. Al deze gegevens zijn samengebracht in het National Security Branch Analysis Center. De verzameling gegevens bevat meer dan anderhalf miljard items en groeit snel.

Oorsprong van de data
De gegevens komen van vele verschillende bronnen, waaronder bedrijven die deze vrijwillig hebben verstrekt. Echter kan de FBI gegevens ook opeisen via de Patriot Act, die de regering Bush heeft ingesteld na de aanslagen van 11 september 2001. De gegevens beslaan vele verschillende zaken, waaronder informatie over hotelgasten, gebruikers van huurauto's, chauffeurs die gevaarlijke stoffen mogen vervoeren en vliegtuigpassagiers.

Kritiek
Er is veel kritiek op dit systeem vanuit burgerrechten groeperingen. Volgens hen wordt de privacy van burgers geschonden en zou dit systeem niet effectief zijn. Het feit dat de regering dit plan zonder voldoende democratisch toezicht uitvoert, is ook een punt van kritiek.

Geen commentaar
Ondanks dat uit de documenten blijkt dat de FBI de database drastisch wil uitbreiden en hier erg enthousiast over is, weigert de overheidsdienst hier enig commentaar op te geven.Bron: fok.nl

Voeg toe aan: