Zoeken
 


Privatiseer het Koningshuis

Laatste wijziging: vrijdag 18 september 2009 om 18:22, 4138 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 18 september 2009

Het kabinet krijgt onverwachts hulp bij het zoeken naar besparingen. Paul Tang, economisch woordvoerder van de PvdA, kwam vandaag met een plan om de 120 miljoen euro die het Koningshuis de Nederlanders jaarlijks kost terug te brengen naar nul. Hij pleit voor privatisering van de monarchie.

Tang: “Hoewel wij inzien dat de koninklijke familie na enkele eeuwen overheidssteun gewend is geraakt aan een uitkering, is het tijd om deze staatsmoloch op eigen benen te laten staan en te laten concurreren met andere koningshuizen. Het koningshuis heeft een duidelijk omschreven core business: zwaaien naar de mensen, koekhappen, zaklopen en publiekelijk aandacht vragen voor zaken als alfabetisme en microkredieten. Dat doen ze nu allemaal met overheidssteun, maar als je marktprikkels inbouwt, kan dat een stuk winstgevender.”

Tang noemt het huidige model ‘ouderwets en achterhaald.’ Volgens hem krijgt de Nederlandse burger niet de gestroomlijnde monarchie-ervaring die wel mogelijk is na vermarkting. Met name de mogelijkheid van een beursgang voor de Oranje B.V. spreekt hem aan. De waarde van de Oranjes werd door Quote geschat op 1 miljard euro maar is ook gelegen in minder tastbare ‘assets’. “Een goed opgeleide familie als deze is goud waard. Bovendien werken de Oranjes in allerlei beroepsgroepen die voor investeerders interessant zijn.” Naast beursgang is overname een optie. Naar verluid hebben de Engelse Windsors en de sultan van Brunei hun interesse al kenbaar gemaakt.

Het voorstel kan niet bij iedereen op een warm onthaal rekenen. Kamerlid Ewout Irrgang (SP) verwacht dat de wachttijden bij het handenschudden met de koningin alleen maar zullen toenemen. “Burgers verdienen een gegarandeerd serviceniveau van hun koningin. Als we het cowboykapitalisme toestaan in de koninklijke paleizen, is de koningin straks alleen nog maar in te huren via de Speaker’s Academy.”Bron: speld.nl

Voeg toe aan: