Zoeken
 


Uitkering Willem-Alexander en Máxima omhoog de rest moet de broekriem aantrekken

Laatste wijziging: woensdag 16 september 2009 om 18:42, 3734 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 16 september 2009

 

(Novum) – De uitkering voor kroonprins Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima stijgt volgend jaar met zevenduizend euro naar 248 duizend euro. Ook koningin Beatrix krijgt meer te besteden: haar toelage stijgt van 813 naar 843 duizend euro.

Dat blijkt uit de begroting voor het koninklijk huis voor volgend jaar die dinsdag is gepresenteerd. De uitkeringen aan Beatrix, Willem-Alexander en Máxima stegen dit jaar ook al, met respectievelijk 21 duizend en zesduizend euro.

Het totaalbedrag dat het drietal krijgt, ligt nog hoger: 7,1 miljoen euro. Zij krijgen namelijk ook geld om allerlei andere zaken te betalen, zoals personeel- en kantoorkosten.

In totaal kost het koninklijk huis volgend jaar 40,5 miljoen euro, blijkt uit de begroting ‘de Koning’ die voor het eerst een andere opzet heeft. Dit nadat veel onduidelijkheid bestond over de kosten van het onderhoud van de Groene Draeck -het privéjacht van de koningin- en vliegreizen die de Oranjes maakten. Deze kosten stonden eerst in de boeken bij andere ministeries. De nieuwe opzet moet voor meer duidelijkheid zorgen.

Het onderhoud van de lemsteraak staat volgend jaar voor 210 duizend euro in de boeken; voor vliegreizen is bijna 1,4 miljoen euro gereserveerd. De woordvoering van de Oranjes, die wordt gedaan door de Rijksvoorlichtingsdienst, staat voor 1,5 miljoen euro in de begroting.

Onder de 40,5 miljoen vallen niet de kosten voor beveiliging, staatsbezoeken en de instandhouding van de paleizen. Deze taken blijven wel onder de verantwoordelijkheid van andere ministeries vallen.

EDIT:Vrijwel alle Nederlanders hebben volgend jaar iets minder te besteden. Wie nu al moeite heeft rond te komen, krijgt het volgend jaar nog moeilijker alle rekeningen te betalen. Ook voor de jaren daarna moeten mensen er rekening mee houden dat hun portemonnee sneller leeg is. Nibud)Bron: dethuisjournalist

Voeg toe aan: