Zoeken
 


Een gevoelig mens, een gewoon mens

Laatste wijziging: woensdag 16 september 2009 om 18:38, 3699 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 16 september 2009


Het is aangetoond dat 15-20% van alle mensen duidelijk gevoeliger is dan anderen. Zij zijn hoog sensitief of hooggevoelig. Het is een aangeboren eigenschap waarbij het zenuwstelsel gevoeliger is dan bij anderen. Van alle prikkels die via de zintuigen binnen komen, wordt er relatief meer geregistreerd, verwerkt en gecombineerd. Dit levert vaak zeer nuttige informatie op. Het kost wel tijd en energie, en soms is het even teveel en raakt het systeem tijdelijk overbelast (overprikkeld). Niet ieder hoogsensitief persoon is gelijk. De één is extreem gevoelig voor enkele dingen, de ander gemiddeld gevoelig maar voor alles.

De Amerikaanse wetenschapper E. Aron heeft eind jaren 90 de term "hoog sensitieviteit" geïntroduceerd na uitvoerig onderzoek. Naast wetenschappelijke publicaties, schreef zij het boek "hoog sensitieve personen" (1997) waarmee de eigenschap in de aandacht kwam te staan. Zelf is zij ook hoog sensitief.

De aandacht voor hoog sensitiviteit neemt toe, helaas nog vaak negatief. Het zou een hype zijn. Maar hoog gevoeligheid is geen nieuw verschijnsel, hoog sensitieven zijn er altijd geweest. Zelfs in de psychologie is het niet nieuw: de bekende psycholoog Carl Jung, waarschijnlijk ook hoog sensitief, sprak al over gevoeligheid.

Hoog sensitiviteit is geen diagnose. Je hébt het niet, je bént het. En het is ook normaal. Helaas is in onze cultuur gevoeligheid een zwakte waardoor velen in de loop van hun leven problemen ondervinden die een gevolg lijken te zijn van hun eigenschap. In plaats van ruimte voor de gevoeligheid van elkaar, heerst de opvatting dat je wat mankeert en/of je aanstelt. Hoog sensitiviteit is echter GEEN ziekte, GEEN afwijking en ook GEEN zieligdoenerij!

Het is belangrijk dat de gevoeligen zelf, maar ook de samenleving, meer open gaat staan voor de eigenschap. In plaats van de negatieve kanten wegpoetsen of bagatelliseren, de positieve gaan benutten. Ja, het is soms lastig dat je zo gevoelig bent maar ook handig en waardevol. Want hoog gevoeligen zijn onmisbaar voor elke samenleving!

Meer info ookzogevoelig.nlBron: ookzogevoelig

Voeg toe aan: