Zoeken
 


Aarde niet warmer, maar kouder

Laatste wijziging: vrijdag 11 september 2009 om 22:22, 3286 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 11 september 2009


"De aarde warmt niet op, maar koelt juist af." Dat zegt klimatoloog Mojib Latif van het Duitse 'Leibniz Institute of Marine Sciences' in Kiel. De wetenschapper onthulde zijn bevindingen op de Wereld Klimaat Conferentie in Geneve.

"I am not one of the sceptics," insisted Mojib Latif of the Leibniz Institute of Marine Sciences at Kiel University. "However, we have to ask the nasty questions ourselves or other people will do it."

(Bron: New Scientist

De verwarring die Latif daarmee veroorzaakt, kon niet op een slechter moment komen. De klimaatconferentie is door de meteorologische organisatie van de Verenigde Naties bijeengeroepen om te komen tot maatregelen die wereldburgers moet helpen om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden. De wetenschappers moeten nu echter onder ogen zien dat hun voorspellingen en analyses niet heel erg accuraat zijn.

Toch is ook Latif voorzichtig in zijn uitspraken. Hij is geen scepticus, zegt hij, doelend op de theorieën van collega's die voor dramatische klimaatveranderingen waarschuwen: "Maar wij wetenschappers moeten ons nu wel ongemakkelijke vragen gaan stellen, anders doen anderen dat straks wel."

De afkoeling van de aarde wordt volgens Latif veroorzaakt door cyclische veranderingen in stromingen van de Noord-Atlantische Oceaan. Ook de geconstateerde opwarming van de aarde de afgelopen jaren is volgens Latif een gevolg van wat wetenschappers wel de Noord-Atlantische oscillatie noemen.  Maar niemand, ook Latif niet, kan zeggen in welke mate de natuur zelf verantwoordelijk is en hoeveel de mensheid bijdraagt aan de klimaatveranderingen.

Maar dat wetenschappers hun theorieën over opwarming van de aarde nog eens grondig moeten gaan bestuderen, staat volgens Latif wel vast. Zo blijkt uit recente metingen dat de poolkappen dit jaar aanmerkelijk minder smelten dan in 2007 en 2008.

 



Bron: duurzaamheid.nieuwslog.nl

Voeg toe aan: