Zoeken
 


Liposuctie geeft stamcellen

Laatste wijziging: donderdag 10 september 2009 om 14:31, 2188 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 10 september 2009

 

Liposuctie levert meer op dan alleen een slanke taille of strakke dijen. Uit het weggezogen vet blijken stamcellen te kunnen worden gemaakt. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in de nieuwste editie van het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

In het vet hebben de wetenschappers cellen ontdekt die kunnen worden omgevormd tot zogeheten pluripotente stamcellen. Dat zijn cellen die nog geen functie hebben en dus kunnen uitgroeien tot veel verschillende weefsels. Een cel kan bijvoorbeeld een hartwand worden, maar ook een achillespees of een deel van de lever.

Vanwege hun bruikbaarheid zijn de pluripotente stamcellen erg nuttig in de medische wetenschap. Op dit moment kunnen deze stamcellen echter alleen worden verkregen uit embryo's. Omdat een zwangerschap daarvoor moet worden afgebroken, is deze methode erg omstreden. De wetenschappers hopen dat hun ontdekking een alternatief biedt. Het vet is ,,vloeibaar goud'', zegt onderzoeker Michael Longaker van de Stanford Universiteit.


C. Widdershoven



Bron: spitsnieuws

Voeg toe aan: