Zoeken
 


Mysterieuze sterfte dolfijnen, zeeschildpadden en zeekoeien in Australië

Laatste wijziging: woensdag 9 september 2009 om 10:25, 2668 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 9 september 2009


Marinebiologen en oceanografen zitten met de handen in het haar: ze vinden geen verklaring voor het aanhoudend aanspoelen van dode dolfijnen, zeeschildpadden en zeekoeien aan in de Moreton Bay in het zuiden van het Australische Queensland.

Escalatie
Het fenomeen is al een poosje aan de gang, maar lijkt de jongste weken fel te escaleren. De jongste dagen spoelden alweer 5 dolfijnen, twee erg bedreigde dugongs (zeekoeien) en tientallen zeeschildpadden aan.

Beschermd gebied

De omgeving heeft een beschermde status als Nationaal Park. De baai zelf omvat St Helena Island National Park en Moreton Bay Marine Park. Het beschermde zeegebied werd in 1993 ingesteld en heeft een oppervlakte van 3400 km². 

Zware metalen?
Hoe en waarom de dieren zijn gestorven is een raadsel. De karkassen vertonen geen verwondingen. Hier en daar gaan stemmen op dat het water verontreinigd is met zware metalen. Een recente analyse van het water dat in de baai stroomt bracht inderdaad hoge concentraties chromium, cadmium, kwik en nikkel aan het licht.


De Australische overheid is terughoudend. De streek is bij Australiërs bijzonder geliefd als vakantiespot.Bron: hln.be

Voeg toe aan: