Zoeken
 


De soldaat en de koningin

Laatste wijziging: zondag 6 september 2009 om 21:10, 4757 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 6 september 2009

Het mooiste liedje van de, toen nog lp, en voor mij een tape, Solitude Standing van Suzanne Vega vond ik 'The Queen and the Soldier'.

De tekst van de song heb ik hieronder uitgeschreven. Al schrijvend vroeg ik me af waarom het liedje mij zo raakte, toen en nu. Het is een prachtig romantisch en dramatisch sprookje met een verwijzing naar de realiteit. De melodie is prachtig maar... er is meer.

Het was vooral de tekst die me toen en nu greep. Opeens besefte ik me dat ik zowel de koningin als de soldaat ben. Eigenlijk is iedereen dat. De koningin zit vast in de ketens van macht. Het protocol en het vrijwel nooit aangevochten idee dat machthebbers het fout hebben. De koningin staat daarmee symbool voor onze gevangen zijn in deze wereld met onze normen en waarden, concepties en ideeën.

De soldaat heeft ook lang vast gezeten in de normen en waarden maar is zich gaan afvragen of dat wat 'normaal' is wel zo normaal is. Hij is de kritische geest die bij zichzelf te rade gaat en ontdekt dat een oorlog gekkenwerk is. Voor wie en voor welk ideaal sloven wij ons dagelijks uit? De moed die de soldaat aan de dag legt door naar de koningin te stappen en eerlijk te zeggen wat hij denkt en voelt is pure moed, waarschijnlijk vraagt het meer moed dan marcheren naar oorlogsgebied. Zijn verhaal is de essentie van onze eerlijke verlangens en simpele, maar ware behoeften. Ik wil een jonge vrouw trouwen, krijgen waar ik recht op heb en dat geven wat ik kan geven.

Iedereen heeft de koningin en de soldaat in zich. Onze koningin is de beperkingen die we onszelf opleggen. De veel te nauwe grenzen die we ons stellen. Gedachten van 'ik ben niet goed genoeg' of 'ik doe het altijd fout' of 'ik weet het beter' (tegen beter weten in). We zijn meer dan dat. De soldaat betekent verantwoordelijkheid voor je eigen leven nemen en de waarheid onder ogen zien. Het feit dat je eigenlijk al jaren niet meer houdt van je echtgenote, dat de liefde al jaren geleden verdwenen is. Het feit dat je altijd op je tenen loopt omdat je je zo nodig moet bewijzen in het leven en op werk. Het feit dat vervelende patronen van angst, ontrouw, ongeduld steeds terugkeren in je leven. Het feit dat je sommige mensen zo intens haat (omdat ze je zo ontzettend herinneren aan de slechte kanten in jezelf). En ga zo maar door. Door de soldaat te zijn vlucht je niet, zoals de koningin, voor die waarheden, maar ga je ze onderzoeken totdat je op een gegeven moment zegt: 'ik doe hier niet meer aan mee, ik ga mijn eigen leven leiden'.

We weten allemaal dat de wereld langzaam kapot gaat door onze patronen. We weten diep in ons hart dat een eerlijke verdeling van welvaart mogelijk is. We weten allemaal dat we het liefst liefde ontvangen en geven. Waarom doen we het dan niet? Omdat we bang zijn om die soldaat te zijn omdat die soldaat de koningin in hem recht in de ogen heeft aangekeken en onderzocht heeft. Met andere woorden: om te kunnen zeggen 'vanaf nu doe ik het anders', is moed nodig. We zijn de koninginnen die bewogen worden door het verhaal van de soldaat, maar het niet aandurven ook zo te worden. En uiteindelijk kiezen voor het gemak van ons huidige lijden en het verbannen van onze diepste verlangens naar een betere wereld.

Wordt die soldaat! Het leven is dan zoveel meer bevredigend.

Ik praat dan echter niet over egoïsme. De soldaat wil krijgen waar hij recht op heeft maar wil ook alles geven wat hij kan geven. De egoïst richt zich alleen op het eerste: krijgen waar je recht op hebt. De soldaat wil van een vrouw houden die hij niet begrijpt, maar graag wil begrijpen. Een relatie is niet bedoeld om te krijgen, maar ook om te geven en vooral te leren. Guus Kuijer (zie vorig stuk) noemt niet voor niets zijn geliefde als hij zegt dat het zelf alleen kan leren door anderen.

Dus, kijk jezelf eens recht in de ogen. Doorleef je pijn en angsten zonder slachtoffer te worden. Verenig je 'slechte' en 'goede' eigenschappen. Wordt één, wordt weer heel. Ervaar de wondertjes van alledag met verwondering. Geniet van mensen (die je misschien niet begrijpt) om je heen. Verwezenlijk die dingen die je hart je ingeeft en maak een mooi leven van je leven.

Succes ermee!

- Angela -Bron: angelawende.blogspot.com

Voeg toe aan: