Zoeken
 


Komt onze elektriciteit binnenkort uit de Sahara?

Laatste wijziging: dinsdag 25 augustus 2009 om 20:49, 2191 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 25 augustus 2009
In Spanje zijn er al velden vol reflecterende zonnepanelen, het project in de Sahara zou nog veel groter zijn dan dit.

Een groep van (voornamelijk) Duitse bedrijven wil 400 miljard euro investeren in een zonne-energieproject in de Sahara dat heel Europa van elektriciteit zou kunnen voorzien. Critici zien grote risico's in het project. Dat meldt Reuters.

Desertec, zo heet het initiatief, zou het meest ambitieuze zonne-energieproject van de wereld zijn. Velden vol spiegels in de woestijn zouden zonnestralen verzamelen, die als "groene" energie naar Europa gestuurd zou worden.

Volgens de bedenkers, een tiental financiële en industriële voornamelijk Duitse bedrijven, zal het project van Europa de absolute leider in het gevecht tegen klimaatverandering maken. Bovendien zal het de Europese economie helpen om de CO2-uitstoot binnen de perken te houden.

Intens zonlicht
George Joffe, een wetenschapper aan de universiteit in Cambridge zegt: "De Sahara biedt verschillende voordelen: dicht bij Europa, amper bevolking en zeer intens zonlicht. Het zou gek zijn om deze kans niet te grijpen." Experts zeggen dat de Sahara op één dag 15 procent van Europa's elektriciteit zou kunnen leveren.

Critici zien verschillende problemen met het project, zoals de Maghreb politiek en zandstormen. Bovendien beweren ze dat Desertec meer kost en meer risico's inhoudt dan de kleine zonne-energie-instalaties die momenteel de meeste van de Euopese zonne-energie genereren.

Verschillende Europese overheden willen hun CO2-uitstoot tegen 2050 met 80 procent verminderen tegenover 1990. (adb)

25/08/09 14u35


Bron: hln.be

Voeg toe aan: