Zoeken
 


Virus kalkoenen gelijkaardig aan pandemievirus Mexicaanse griep

Laatste wijziging: maandag 24 augustus 2009 om 09:13, 3028 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 24 augustus 2009


Het virus van de Mexicaanse griep, dat is ontdekt in twee kalkoenkwekerijen in het centrum van Chili, is 100 procent gelijkaardig aan de pandemenische A/H1N1-stam die door de mens is verspreid. Dat heeft het Chileense Instituut voor de Volksgezondheid zaterdag bekendgemaakt. "De voorlopige analyseresultaten hebben aangetoond dat het virus bij de kalkoenen hetzelfde was als het virus dat deze winter in Chili in omloop was", aldus het instituut dat ressorteert onder het ministerie van Volksgezondheid.
 
Chili is op het Amerikaanse continent één van de zwaarst getroffen landen, met officieel 116 doden en 12.175 gevallen van Mexicaanse griep. Vrijdag maakte de Chileense landbouwkundige dienst dit geval van overdracht van de mens op kalkoenen bekend. De dienst sprak van een wereldprimeur.
 
De internationale organisatie van epidemische veeziekten (OIE) zegt bevestiging van de analyse van de virusstammen in andere internationale laboratoria af te wachten.De analyse van het complete genoom zal volgens het Chileense Instituut voor de Volksgezondheid eind volgende week voltooid zijn. Het bedrijf dat de kalkoenen commercialiseert, stelde eind juli in een kwekerij in Valparaiso een daling van de eileg van 70 procent vast, zonder verdere mortaliteit.
 
Het Instituut voor de Volksgezondheid herhaalde zaterdag dat de consumptie van kalkoenvlees geen enkel risico inhoudt voor de bevolking.Chilenen zijn grote gebruikers van kalkoenvlees (gemiddeld 4,5 kg per persoon en per jaar). Het land voert de helft uit naar de Europese Unie, en de rest naar andere landen als Mexico, Canada en Japan.Bron: hln.be

Voeg toe aan: