Zoeken
 


Geluk werkt aanstekelijk

Laatste wijziging: zaterdag 6 december 2008 om 01:48, 4316 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 6 december 2008

Dat een koortslip en de griep besmettelijk zijn. Dat wisten we al. Maar wist je dat geluk ook besmettelijk is. Was het ook niet zo van waar je mee omgaat wordt je mee besmet? Zorg dus dat je zoveel mogelijk in de buurt komt van gelukkige mensen. 

Geluk werkt aanstekelijk en verspreidt zich "via golven" in vriendengroepen of onder familieleden. Bij collega's op het werk echter niet. Dat blijkt uit een studie die vrijdag gepubliceerd wordt door het medische tijdschrift British Medical Journal.

800 meter
De onderzoekers stelden vast dat groepen gelukkige en ongelukkige mensen zich vormden volgens criteria van sociale en geografische nabijheid. Bijvoorbeeld: de waarschijnlijkheid dat een mens gelukkig is, stijgt 42 procent indien een vriend die op minder dan 800 meter woont, zelf ook gelukkig wordt. Het percentage zakt tot 25 procent, als die vriend op minder dan 1,5 kilometer woont. Hoe verder de vriend woont, hoe lager het percentage wordt.

Netwerk
De kansen op geluk stijgen met 8 procent wanneer je samenwoont met een gelukkige partner; met 14 procent, als een gelukkig familielid in de buurt woont, en zelfs met 34 procent, in geval van gelukkige buren. "De graad van het geluksniveau van een individu kan zich via golven verspreiden doorheen sociale groepen en een brede structuur binnen eenzelfde netwerk doen ontstaan. Op die manier worden groepen gelukkige of ongelukkige mensen gevormd", stellen de auteurs van de studie, professor Nicholas Christakis van de Harvard Medical School, en professor James Fowler van de universiteit van Californië in San Diego.

Emoties
De formule werkt echter niet op het werk. "Werkcollega's nemen niet hetzelfde niveau van geluk aan, wat doet vermoeden dat de sociale context het verspreiden van emotionele gemoedstoestanden kan beperken", zegt de studie.

Gezondheid
Het British Medical Journal meent dat de "revolutionaire" studie gevolgen zou kunnen hebben voor de volksgezondheid. "Indien het geluk zich effectief via sociale relaties verspreidt, zou dat onrechtstreeks ook kunnen bijdragen aan het doorgeven van een goede gezondheid, wat aanzienlijke gevolgen heeft voor het uitwerken van het beleid", beweert het vakblad. De studie werd bij 5.124 volwassenen tussen 21 en 70 jaar uitgevoerd en opgevolgd tussen 1971 en 2003. (belga/kh)

 Bron: hln

Voeg toe aan: