Zoeken
 


Jordaan nog maar 30 centimeter diep

Laatste wijziging: woensdag 12 augustus 2009 om 12:24, 2363 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 12 augustus 2009

 

JERUZALEM – De rivier de Jordaan is op sommige plaatsen in het zuidelijk stroomgebied nog maar 30 centimeter diep. Milieudeskundigen vrezen dat de rivier aan het einde van deze zomer helemaal opdroogt.

Dat heeft de milieuorganisatie Vrienden van de Aarde Midden-Oosten (FoEME) dinsdag bekendgemaakt.

Een team van Jordaanse, Palestijnse en Israëlische deskundigen voerde in juli onderzoek uit op vijf verschillende plaatsen tussen het Meer van Galilea en de Dode Zee. Het onderzoek maakt deel uit van een project van de internationale milieugroep.

Aan de westzijde van de Middellandse Zee regent het van april tot en met oktober vrijwel niet. FoEME berekende dat voorheen elk jaar een gemiddelde hoeveelheid van 1,3 miljard kubieke meter zoet water naar de Dode Zee stroomde. Inmiddels is dat geslonken tot minder dan 100 miljoen kuub per jaar. De afname is ontstaan doordat Israël, Jordanië en Syrië water aftappen. Het gevolg is dat er nog weinig water de Dode Zee instroomt. Het waterpeil in de laagste binnenzee ter wereld zakt met een meter per jaar.

Ten zuiden van het Meer van Galilea bevindt zich een dam die voorkomt dat water via de Jordaan naar de Dode Zee stroomt. Het water dat nog door de rivier stroomt is zwaar vervuild, omdat er ongezuiverd rioolwater op de rivier wordt geloosd.

Met het project van de milieuroganisatie moeten manieren worden gevonden om meer water naar de Jordaan te laten stromen. Daarvoor wordt ook een promotiecampagne gevoerd onder beleidsmakers en het publiek. FoEME voelt niets voor een kanaal tussen de Rode Zee en de Dode Zee om zo het waterniveau in de Dode Zee te herstellen.Bron: refdag

Voeg toe aan: