Zoeken
 


lieveheersbeestjesplaag

Laatste wijziging: dinsdag 4 augustus 2009 om 21:58, 2705 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 4 augustus 2009

Lieveheersbeestjesplaag in Groningen
In het Groningse Termunterzijl aan de Waddenzee zijn miljoenen lieveheersbeestjes neergestreken.

Uitzonderlijk fenomeen
"Op één grashalm zitten soms wel twintig tot dertig lieverheersbeestjes", zegt Ton van der Made van insektenwereld in Leens. Volgens hem is de zachte lente de oorzaak van het uitzonderlijke fenomeen. "Daardoor zijn er extra veel poppen uitgekomen."

Waddenkust
Lieveheersbeestjes zijn trekkende dieren en leven voornamelijk van bladluis. De enorme populaties zoals die in Termunterzijl is in Nederland uitzonderlijk, maar komt aan de Deense en Duitse waddenkust vaker voor, maar dit jaar is het aantal diertjes ook daar imposanter dan anders. Ze stormen niet als sprinkhanen over het land, maar verplaatsen zich langzaam.

Bijten
Mensen hebben weinig te vrezen van de rode insekten met hun zwarte stippen. Als ze in het nauw komen, kunnen ze bijten, maar dat zullen ze niet snel doen. Bovendien is een bijtwond van een lieveheersbeestje met het blote oog nauwelijks te zien.

Zomerdelicatesse
Voor zangvogels is Noord-Groningen even het epicentrum van de gastronomie. De grote zwermen lieveheersbeestjes zijn voor hen een culinaire attractie waarvan het water hen in de snavel loopt. Zij kunnen zich dit jaar overgeven aan een decadente vijfsterrenmaaltijd van deze zomerdelicatesse.

Ook in delen van Zeeland worden opvallend veel lieveheersbeestjes gemeld.Bron: the-embassadorion.blogspot.com

Voeg toe aan: