Zoeken
 


Wereldwijd slecht landbouwnieuws kondigt komende voedselcrisis aan

Laatste wijziging: woensdag 29 juli 2009 om 17:16, 3256 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 29 juli 2009

 

Het wordt al langer voorspeld, maar nu beginnen daadwerkelijk van over de hele wereld berichten binnen te stromen over mislukte oogsten en dramatisch lagere landbouwopbrengsten. Afgelopen zondag berichtten we al over de zich honderden mijlen uitstrekkende akkers in Californië, ooit groen en bloeiend, maar nu veranderd in eindeloze stofvlaktes. Elders in de wereld is het al niet veel beter.
 
De schappen in onze supermarkten liggen nog vol - maar voor hoelang nog? De onderstaande greep uit de wereldwijde sombere berichten laat zien, dat het onvermijdelijk is dat veel landen al zeer binnenkort met stijgende prijzen en ernstige voedseltekorten te maken gaan krijgen.

Bulgarije
Op 15 juli hadden de boeren in Bulgarije nog maar 30% van hun tarweoogst binnengehaald. De uiteindelijke oogst zal naar verwachting 20% lager zijn dan vorig seizoen.92% van de gerstopbrengst van het land is beduidend minder dan normaal; er wordt een teruggang van 16% verwacht.

Argentinië
De akkerbouwers in Argentinië kunnen komend seizoen 2,6 miljoen hectare wintertarwe planten, maar liefst 2,1 miljoen hectare minder dan in het vorige seizoen, een teruggang van bijna 40%. De droogte van heeft de opbrengst per hectare fors verminderd. Daarnaast werken de exportrestricties van de overheid niet bepaald in het voordeel.
 
Brazilië
Brazilië, de op twee na grootste importeur van tarwe, heeft afgelopen week 51.000 ton Amerikaanse tarwe gekocht, meer dan het totaal van de 6 maanden die aan deze week voorafgingen, en ondanks een door de overheid ingevoerde importbelasting van 10%. Brazilië's normale hoofdleverancier van tarwe is Argentinië, maar dit land had het afgelopen seizoen dramatisch slechte oogstopbrengsten. Omdat de dollar afzwakt ten op zichte van de Braziliaanse munteenheid, de real, is Amerikaanse tarwe ineens een stuk goedkoper geworden.
 
Canada
De groei van gewassen in de staat Saskatchewan blijft nog steeds achter, waardoor de gewassen kwetsbaar zijn voor vroege vorst. Volgens het ministerie van Landbouw heeft al 60% van het wintergraan een groeiachterstand opgelopen. Voor lentegraan is deze achterstand al 75%, voor koolzaad 78% en voor peulvruchten 66%.

Oekraïne
De graanoogst in Oekraïne valt dit jaar terug van 53,5 miljoen ton (2008) naar 42 a 43 miljoen ton. De totale afname van de tarwe-, maïs- en gersteoogst zal volgens het ministerie van Landbouw circa 20% bedragen. De president van de Nationale Landbouworganisatie schat dat de graanoogst echter 35% lager zal zijn dan vorig jaar.
 
Rusland
In Rusland is zo'n 3,3 miljoen hectare van de lentegewassen zwaar beschadigd door droogte. In diverse regio's langs de Volga rivier en in de zuidelijke Oeral is de noodtoestand afgekondigd. Ondanks het feit dat de tarwegronden met 8% zijn uitgebreid, zal de opbrengst naar verwachting dalen van 63,7 miljoen ton naar 55 a 60 miljoen ton.

India
Er valt niet voldoende regen in India, de grootste suikerconsument ter wereld. De wereldvraag naar suiker overtreft het aanbod al met ruim 6 miljoen ton. Daarnaast zijn veel Indiase suikerboeren overgegaan op de meer winstgevende graansector. Dit alles zorgt voor een fors stijgende wereld suikerprijs. De Indiase overheid overweegt tevens een exportverbod op rijst, omdat de zwakke monsoenregens de 'levenslijn' van de Indiërs in gevaar heeft gebracht. In het noordoosten is 43% minder regen gevallen dan normaal.
 
Spanje
Het Spaanse ministerie van Landbouw verwacht een 32% lagere tarweoogst dan vorig jaar (exclusief durum tarwe, dat ongeveer gelijk blijft). De gersteoogst daalt net zo snel: min 33%. De maïsoogst is vergelijkbaar met afgelopen jaar.
 
Regen in Engeland en Duitsland tast graanoogsten aan
In Engeland hebben de wintergewassen zwaar te lijden onder de zware regenval van de afgelopen weken. Het is al het derde opeenvolgende jaar met slechte weersomstandigheden voor het telen van graan. Hele gebieden vol graanvelden kunnen niet geoogst worden. Ook in Duitsland is er de afgelopen weken veel te veel regen gevallen, waardoor de gersteoogst aangetast is.

Kortom, in steeds meer landen, waaronder belangrijke voedselproducenten voor de wereld, mislukken oogsten of worden veel gewassen aangetast door droogte of juist extreme regenval. In de tweede helft van 2009 kunnen we dan ook het begin van een wereldwijde voedselcrisis verwachten.
 
Het wil niet persé zeggen dat we in Nederland onmiddellijk met grote tekorten te maken krijgen, alhoewel dat zeer wel mogelijk is. Wel zullen steeds meer produkten schaarser en vooral fors duurder gaan worden.


Bron: xandernieuws

Voeg toe aan: