Zoeken
 


We leven in angst omdat we risico's fout inschatten

Laatste wijziging: dinsdag 28 juli 2009 om 17:46, 2839 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 28 juli 2009

Heb jij ook wel eens het gevoel dat 'ze' vooral bezig zijn met je angst aan te jagen? Je bent niet de enige, en de Britse psycholoog Daniel Freeman schreef er een heel boek over 'Paranoia: the 32st Century Fear'. "We laten angst de bovenhand krijgen. Geen wonder als je beseft dat de mens zeer slecht logisch kan denken en al helemaal risico's verkeerd inschat."

Kans
Het gevolg? We leven in angst voor dingen die maar weinig kans hebben ons persoonlijk te over komen (ontvoering, pedofielen, terroristische aanvallen) en hebben géén schrik van dingen die veel meer kans hebben, zoals een auto-ongeval, dikke kinderen en vroeg sterven aan een hartaanval.

Goed voorbeeld
De Mexicaanse griep kon geen beter voorbeeld zijn: alarmrapporten over verspreiding en geschatte doden al van in het begin, en er komen géén geruststellende berichten ook al verloopt de verspreiding niet zo snel als gedacht en is de griep zeker minder dodelijk dan gedacht. Verschillende kranten wezen er al op dat dit vooral een opsteker is voor de farma-industrie, en dan vooral voor de producenten van Tamilfu, mondmaskers en antibacteriële handgel.

Een wonder
Zo gaat dat maar door: over terroristische dreigingen, via dodelijke virussen en hitte-alarmen tot levensgevaarlijk vlees. Paniek, alarm, waarschuwing: het lijken de enige woorden die op ons afgevuurd worden en de regering doet lustig mee. Naast de echte zorgen van veel mensen (dreigende werkloosheid, armoede, criminialiteit, gif in ons voedsel en de opwarming van de aarde), is het een wonder dat we nog durven opstaan, met de auto rijden en een appel eten.

Perspectief
"We zijn de zin voor perspectief helemaal kwijt. Mensen hebben 200 keer meer kans om te sterven door kanker dan door moord, maar moord krijgt wel twee keer zoveel media-aandacht. Idem voor terroristische aanvallen. Het echte probleem is de cultuur van angst die is ontstaan en de angsten die mensen worden aangepraat."

Hoe vaker, hoe erger
Want mensen denken niet logisch, ze denken niet aan de werkelijke kans dat iets gebeurt. "Ze worden sterk beïnvloed door hoe vaak ze iets horen en de emotionele impact die het op hen heeft," legt Freeman uit. Hoe vaker ze horen over een moord, hoe meer schrik ze er voor gaan hebben. Moeders gaan zich sneller zorgen maken over pedofielen dan jonge twintigers zonder kinderen.

Beïnvloedbare wezens
"Objectieve feiten doen er niet toe. We zijn beïnvloedbare, kneedbare, wantrouwige wezens die meer geleid worden door hoe dingen er uit zien, dan hoe ze werkelijk zijn. Dat maakt ons kwetsbaar: we geloven de verkeerde dingen, we hebben irrationele ongegronde angsten. Met andere woorden: we worden paranoïde."

Plezier uit het leven
Socioloog Frank Furedi wijst op een belangrijk nevenffect: "Al die angst zuigt gewoon het plezier weg uit ons zo al korte leven. Alles is gevaarlijk: iets eten, in de zon liggen, iemand een hand geven, de metro nemen. Dat wordt onleefbaar!"

Controle
Dit alles gebeurt in een wereld waar we persoonlijk nog nooit zo veilig zijn geweest. Hygiëne, voeding en ziekenzorg zijn er allemaal op vooruit gegaan. Maar de theoretische risico's zijn gestegen. Omdat we nu meer te verliezen hebben, hebben we meer schrik. We zijn compleet vergeten dat we niet alles in ons leven kunnen controleren, en dat we sommige dingen moeten aanvaarden.

"Angst is onze constante metgezel geworden, het is er altijd. Maar het is ver gekomen als er mensen zijn die zich zorgen maken als ze niéts hebben om zich zorgen te maken. Zo vergooi je je leven!" aldus nog Furedi.

Sterven van angst
In angstige samenlevingen, is de sociale cohesie lager, wantrouwen mensen elkaar en sterven ze sneller. Dat bleek uit een Amerikaanse studie bij 8.000 personen. Als het vertrouwen steeg, dan daalde de mortaliteitsgraad met bijna evenveel.

Inschatting
Natuurlijk wil dat niet zeggen dat er geen risico's en gevaren zijn in deze samenleving, maar het gaat er om dat je het risico juist inschat. Het risico om Mexicaanse griep te krijgen is bijvoorbeeld behoorlijk hoog, maar de kans dat je er van sterft is erg laag.

Keuze
Uiteindelijk is het een keuze: een leven dat wordt geleid door angsten en alle vreselijke dingen die zouden kunnen gebeuren of een leven waarbij je de risico's naar waarde schat en je je er niet door laat tegenhouden. (edp)



Bron: hln.be

Voeg toe aan: