Zoeken
 


Guitige Dalai Lama imponeert europees parlement

Laatste wijziging: donderdag 4 december 2008 om 22:51, 3398 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 4 december 2008
Door Frans Boogaard

BRUSSEL – Een uiterst guitige en goedlachse Dalai Lama heeft gisteren ruim een half uur het Europees Parlement kostelijk geamuseerd.

afbeelding vergroten
Vrolijke Dalai Lama in het Europarlement. FOTO EPA

De geestelijk leider van Tibet complimenteerde het Parlement met zijn hoge percentage vrouwelijke leden – ‘onder wie ook nog eens heel knappe’ – vertelde honderduit over zijn galblaasoperatie en hield de in deze superdrukke tijd redelijk gestresste EP’ers voor dat niets zo slecht is voor de broodnodige innerlijke rust als wantrouwen, ambitie, hebzucht en… stress.

Ook voor diegenen onder de Parlementariërs die uit solidariteit met Zijne Heiligheid een dag waren gaan vasten, zoals VVD-leider Jules Maaten, had de Dalai Lama nog een aardige boodschap: dat hijzelf heerlijk ontbeten had. ,,Voor een boeddhistische monnik is het ontbijt heilig. Maar ik eet nu tot morgenochtend niet meer. Beloofd”, sprak hij.

Op een serieuzer moment onderstreepte de Dalai Lama dat Tibet geen separatisme nastreeft, ‘maar autonomie binnen het Chinese staatsverband’. ,,Omdat de Chinezen iedere keer zeggen dat Tibet zich wil losmaken van China, leggen de Tibetanen hier de laatste tijd extra de nadruk op”, aldus Maaten. ,,Maar de dialoog die ze met China zoeken komt er niet, omdat China weigert te luisteren.”

Op een persconferentie na afloop van zijn toespraak in het Parlement liet ook de Dalai Lama zich daarover wat harder uit: ,,Zij (de Chinezen) geloven alleen in onderdrukking, in geweren. Al bijna zestig jaar – drie, vier generaties – gaat dat van ouders op kinderen over.”

Maar steeds meer Chinese intellectuelen scharen zich aan de kant van Tibet, aldus de Dalai Lama. Binnenkort heeft hij met hen, ergens buiten China ‘op een plek waar de hotels niet te duur zijn’, een ontmoeting.

De Dalai Lama wenste alle Parlementariërs de ‘innerlijke vrede’ waaruit hij zelf zo’n kracht put. ,,Ik heb geen verborgen krachten, anders had ik ook die galblaasoperatie niet nodig gehad, maar ondanks de duur van de operatie – 3,5 uur – was ik wél in een week hersteld. Dat verbaasde de artsen, maar mij niet, want ik dank dat aan mijn innerlijke vrede. Dát is mijn verborgen kracht.”

De Dalai Lama reist nu door naar Parijs waar hij president Sarkozy - ,,ik heb zijn vrouw gesproken, en ben nu erg benieuwd naar hém” – ontmoet. Deze ontmoeting was voor de Chinezen aanleiding om de halfjaarlijkse EU/China-top af te blazen.

 Bron: AD

Voeg toe aan: