Zoeken
 


Grascirkels zijn niet mysterieus

Laatste wijziging: vrijdag 10 juli 2009 om 01:25, 1483 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 10 juli 2009

Er is nog nooit een sluitende verklaring gevonden voor graancirkels, die over de hele wereld met enige regelmaat verschijnen. Maar mensen die denken dat ze nu net zoiets mysterieus in hun grasveld hebben ontdekt, kunnen gerust zijn; de grascirkels zijn het gevolg van de weidekringzwam, die zich voedt met graswortels.

Dat schrijft de Nederlandse Mycologische Vereniging.

De vereniging krijgt steeds vaker vragen van mensen die een cirkel van dood gras in hun tuin ontdekken. Vooral bij warmte in combinatie met vochtigheid duiken de grascirkels op. Dat is logisch, omdat zwammen en paddenstoelen onder die condities het beste groeien, aldus de vereniging, die de 'aardse oorzaak' van de cirkels op internet uiteenzet.

Chemische bestrijding

Grascirkels duiken op van mei tot november, maar vooral in de zomer na een flinke regenbui. Als het een poos droog en warm is, verdwijnt de zwam ondergronds. Als de weidekringzwam zich eenmaal heeft genesteld, is hij moeilijk te bestrijden, aldus de vereniging. Daarvoor is afgraven of chemische bestrijding nodig. Maar bestrijden is niet per se noodzakelijk. De paddenstoel zou zelfs eetbaar zijn.

 Bron: spitsnieuws

Voeg toe aan: