Zoeken
 


Helft straatverlichting kan vervangen worden door LED

Laatste wijziging: vrijdag 10 juli 2009 om 08:36, 2101 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 10 juli 2009

Helft straatverlichting kan vervangen worden door LED

Philips heeft vandaag aangekondigd een mijlpaal te hebben bereikt in het verlichten van straten met LED. Met de introductie van een nieuwe reeks van LED-straatverlichting, genaamd Fortimo, kan nu 50% van alle straatverlichting in Nederland vervangen worden met een energiebesparend LED alternatief.

Deze enorme sprong in toepasbaarheid van LED straatverlichting is mogelijk dankzij technologische ontwikkelingen op het gebied van LED waardoor ook bredere woonstraten verlicht kunnen worden. De eerste Fortimo LED straatverlichting is onlangs geïnstalleerd bij de koplopergemeenten op het gebied van LED-straatverlichting in Eindhoven en Ede.

LED straatverlichting nu breed inzetbaar
LED technologie biedt bij straatverlichting met name voordelen in het energieverbruik in ‘verblijfsgebieden’, bijvoorbeeld woonwijken. Tot voor kort kon slechts 10 procent van de straatverlichting in Nederland vervangen worden door kwalitatief goede LED verlichting. Door de verbeterde efficiëntie met de Fortimo technologie kunnen nu ook bredere woonstraten tot tien meter 20% energiezuiniger verlicht worden met LEDs. De oplossing is toekomstbestendig en kan dus bijvoorbeeld vervangen worden door nog zuinigere en efficiënte LED’s van dat moment. Bovendien verdient de investering in Fortimo zich terug over de levensduur. Deze voordelen maakt grootschalige toepassing van LED ’s in woonwijken mogelijk.

Eindhoven heeft als één van de koplopergemeenten een strategische keuze gemaakt om ledverlichting in woongebieden toe te passen. De stad geeft hiermee invulling aan haar beleid om energiebesparing en duurzaamheid te bevorderen. Eerder had Eindhoven met de toepassing van de UrbanLine en CitySpirit Cone een primeur met de toepassing van led straatverlichting in woonbuurten. “De ervaringen die we daar hebben opgedaan, hebben onze overtuiging versterkt dat LED een goede investering is als het gaat om straatverlichting”, zegt Mary Fiers, wethouder Wonen en Ruimte in Eindhoven: “Onze ambitie is om alle openbare verlichting in Eindhoven zo snel mogelijk te vervangen met LED.”

Ook Ede is zeer enthousiast over de nieuwe LED-verlichting. Wethouder Peter van ’t Hoog van de gemeente Ede: “Wij zijn zeer tevreden met deze oplossing. Hij gebruikt minder energie en vergt minder onderhoud. Bovendien geven bewoners aan dat ze minder last hebben van lichthinder.”

In Nederland zou de overgang naar LED-straatverlichting zorgen voor een besparing van 133 miljoen Euro aan energiekosten en 325000 ton minder CO2 output over de levensduur van 20 jaar.. Dit komt overeen met het planten van 16km2 bos. De huidige renovatiesnelheid voor buitenverlichting bedraagt slechts 3-4% per jaar. Eindhoven en Ede lopen als koplopergemeenten hierbij voorop.

“Wij zijn bijzonder trots dat wij als eerste deze mijlpaal behaald hebben die wederom onze leidende positie in innovatie op het gebied van LED verlichting onderstreept. LED-straatverlichting is niet meer langer een niche applicatie maar kan nu ook breed worden toegepast op straat,” aldus Frank van der Vloed van Philips.

Fortimo is een nieuwe aanvulling op het bestaande portfolio van Philips LED-straatverlichting dat al bestaat uit de CitySpirit LED en UrbanLine. Fortimo geeft comfortabel licht, bespaart energie en verdient zich over de levensduur terug. De innovatie maakt hiermee grootschalige vervanging van standaard verlichting in woonwijken mogelijk. CitySpirit LED zit in het decoratieve segment en wordt toegepast in gebieden waar gemeenten extra investeren in de kwaliteit van de openbare ruimte. Urban Line is een specifieke design oplossing die goed ingezet kan worden in smallere straten waar bewoners problemen hebben met hinderlijk licht in woon- en slaapkamers. Fortimo is vanaf november beschikbaar.Bron: happynews

Voeg toe aan: