Zoeken
 


Steengroeve voor tempelbouw ontdekt

Laatste wijziging: woensdag 8 juli 2009 om 14:26, 3893 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 8 juli 2009

JERUZALEM – Archeologen van de Israëlische Oudheidkundige Dienst hebben een steengroeve ontdekt die diende om stenen te leveren voor de bouwwerken van koning Herodes de Grote (73 tot 4 v.Chr.). Dat heeft de dienst maandag bekendgemaakt.

De steengroeve kwam aan het licht toen een terrein bouwrijp werd gemaakt. Opgravingsdirecteur dr. Ofer Sion zegt dat de afmetingen van de stenen (3 bij 2 bij 2 meter) er hoogstwaarschijnlijk op duiden dat ze gebruikt werden voor de grote bouwprojecten van koning Herodes de Grote, waaronder de muren van de Joodse tempel in Jeruzalem.

Sion: „Het lijkt erop dat er een enorme hoeveelheid arbeiders in de steengroeve werkte. Er werden diverse soorten stenen geproduceerd. Eerst werden kleine stenen uitgehouwen. Als het oppervlak van de rots gelijkmatig was, hieuwen ze de grote stenen uit.” Elders in Jeruzalem zijn twee andere steengroeven ontdekt die materiaal leverden voor de tempel. Volgens Sion waren er voor de tempel en andere bouwwerken honderdduizenden stenen van verschillende afmetingen nodig. De meeste wogen 2 tot 5 ton.

Sion wijst erop dat de Joodse geschiedschrijver Flavius Josephus schrijft dat Herodes pas met de tempelbouw begon nadat hij voorbereidingen had getroffen. Zo liet hij eerst acht jaar lang stenen uithakken. De bouw van de tempel zelf geschiedde in een relatief korte tijd van twee jaar.

Sion zegt dat volgens historische bronnen Herodes meer dan 10.000 mensen trainde voor dit werk. Ze bereidden de transportroutes voor en vervoerden de loodzware stenen op rollende houten constructies die door kamelen werden voortgedreven.

Bij de opgraving werden ook metalen voorwerpen, munten en aardewerk gevonden.Bron: refdag.nl

Voeg toe aan: