Zoeken
 


Nieuwe dinosaurussen ontdekt in Australië

Laatste wijziging: zondag 5 juli 2009 om 01:09, 2219 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 5 juli 2009

Australische paleontologen zeggen dat ze drie nieuwe soorten dinosaurussen ontdekt hebben, na onderzoek van fossielen opgegraven in Queensland. Dat meldt de BBC op zijn website.

Afschrikwekkend
In het tijdschrift PLOS One beschrijven de wetenschappers een van de dieren als een afschrikwekkend roofdier, met aan elke poot drie scherpe klauwen. Het beest was nog imposanter dan de velociraptor, die beroemd en berucht werd door de Jurassic Park-films. De andere twee waren herbivoren: een had de ranke bouw van een giraf, de ander was kort en stevig gebouwd als een nijlpaard. Zij behoren tot de groep van de titanosauriërs, de grootste dieren die ooit op onze planeet rondliepen.

Honderd miljoen jaar
De fossielen dateren uit het midden van de Krijtperiode en zijn bijna honderd miljoen jaar oud. Ze werden gevonden in de Winton Formation, een gebergte in de Australische provincie Queensland.
De inspiratie voor de namen van de dino's werd gezocht bij het officieuze Australische volkslied 'Waltzing Matilda'. Zo werd de vleeseter Australovenator wintonensis gedoopt, naar het plaatsje waar Banjo Patterson het lied componeerde. Het lange en slank gebouwde dier kreeg de naam Witonotitan wattsi, terwijl de kleine, gedrongen dino voortaan als Diamantinasaurus matildae door het leven gaat.

Verbluffende vondst
John Long, paleontoloog bij het Museum Victoria, noemde de vondsten "verbluffend". Voor het eerst sinds 1981, toen de grote, vierpotige Muttaburrasaurus werd opgegraven, wordt in Australië opnieuw een belangrijke ontdekking gedaan. De nieuw opgegraven skeletten zullen een plaats krijgen in het Australian Age of Dinosaurs Museum of Natural History in Winton, dat momenteel nog onder constructie is. (belga/kh)Bron: hln.be

Voeg toe aan: