Zoeken
 


Mysterieuze komeet is mogelijk afkomstig van ander planetenstelsel

Laatste wijziging: woensdag 3 december 2008 om 20:01, 2862 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 3 december 2008

De ongewone chemische samenstelling van de in 1986 ontdekte komeet Machholz 1 suggereert dat de ijsklomp een binnendringer is die mogelijk bij een andere ster is ontstaan dan waar de aarde zijn oorsprong bij vond. Omdat men veronderstelt dat een groot deel van de kometen in ons zonnestelsel zich ooit bij een andere ster bevonden en de oversteek maakten naar ons eigen planetenstelsel, dwingt de ontdekking astronomen tot het creëren van een nieuwe categorie waar dergelijke objecten deel van uitmaken. Machholz 1 verscheen in juni 2006 aan de hemel en werd ontdekt door Donald Machholz.

De astronoom die de ontdekking deed, David Schleicher van het Lowell Observatory in Arizona, mat in 2007 de hoeveelheid koolstof en andere elementen die zich in de coma, een wolk van materiaal om een komeet die ontstaat wanneer deze de zon nadert, van Machholz 1 bevinden. Toen hij de resultaten vergeleek met de verkregen gegevens van honderdvijftig andere kometen, bleek dat Machholz 1 ongeveer 72 keer zo weinig cyanogeen bevat als de gemiddelde komeet. Bovendien bevat de komeet veel minder moleculen van het type C2 en C3 dan Schleicher had verwacht. De meest logische verklaring hiervoor is dat de komeet zich ooit in een ander planetenstelsel heeft bevonden, maar het is ook mogelijk dat de komeet in een ander deel van het zonnestelsel is ontstaan of dat het extreem verhit werd toen het de zon ooit dicht naderde.

Het raadselachtige object zou astronomen meer kunnen vertellen over de geboorte en evolutie van de kometen in ons zonnestelsel. Deze klompen van stof en bevroren gassen zijn waarschijnlijk de oudste, meest primitieve hemellichamen die onderzocht kunnen worden. Kometen zouden in de feite de objecten zijn die het eerste gevormd werden uit de nevel waar de zon en de planeten uit onstonden. Schleicher zelf betwijfelt of Machholz 1 afkomstig is van een ander planetenstelsel. “Omdat de baan van de komeet vrij ongewoon is, is het waarschijnlijker dat de zon verantwoordelijk is voor diens aparte samenstelling,” zei hij. Echter is de enige komeet die minder cyanogeen bevat dan Machholz 1 nooit blootgesteld aan extreem hoge temperaturen. Het antwoord op de vraag waarom de komeet zo weinig van dit molecuul bevat moet daarom nog even op zich laten wachten.



Bron: astroversum

Voeg toe aan: