Zoeken
 


Al 1 miljoen Amerikanen besmet met Mexicaans griepvirus

Laatste wijziging: zaterdag 27 juni 2009 om 23:56, 2710 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 27 juni 2009


Volgens de Los Angeles Times blijkt uit mathematische modellen van het CDC (Centers for Disease Control (& Prevention)) dat al minstens 1 miljoen Amerikanen besmet zijn met het Mexicaanse griepvirus. Het CDC schat dat voor een Amerikaans vaccinatieprogramma 600 miljoen doses nodig zijn, waarvan in september slechts 10% gereed kan zijn.

De CDC-gegevens laten zien dat het H1N1 griepvirus zich blijft verspreiden, ondanks het feit dat het normale griepseizoen over is. Een toenemend aantal slachtoffers moet in het ziekenhuis worden opgenomen. Tot nu toe zijn 28.000 officiële (door een laboratorium geconstateerde) ziektegevallen geregistreerd, bijna de helft van de meer dan 56.000 mensen die volgens de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) wereldwijd de Mexicaanse griep hebben opgelopen.

1 miljoen Amerikaanse besmettingen lijkt hoog, maar volgens Lyn Finelli, een griepobservatie-official van het CDC, worden tussen de 15 miljoen en 60 miljoen Amerikanen jaarlijks besmet met de normale seizoensgriep. Finelli verklaarde dat 3065 mensen in het ziekenhuis moesten worden opgenomen, en 127 Amerikanen zijn gestorven. Vooral kinderen lijken vatbaar voor besmetting; de gemiddelde leeftijd van de slachtoffers van besmetting met het Mexicaanse griepvirus is 12 jaar. Ouderen lijken echter meer te lijden na besmetting; de gemiddelde leeftijd van de in ziekenhuizen opgenomen besmette personen is 20; voor degenen die aan het H1N1-virus stierven is dat 37.
 
Een normale seizoensgriep zou al vrijwel verdwenen zijn, maar de Mexicaanse griep blijft zich verspreiden, en is inmiddels verantwoordelijk voor 98% van alle griepgevallen. 'Tot nu toe lijkt het er helemaal niet op dat de verspreiding aan het afnemen is,' aldus Finelli. In de VS wordt vooral het noordoosten van het land getroffen; ziekenhuizen worden er overweldigd door 'zeer hoge aantallen' patiënten. Degenen met milde symptomen worden dan ook opgeroepen om thuis te blijven en zichzelf te behandelen.
 
Op het Zuidelijk Halfrond verspreidt het virus zich razendsnel. Vooral Chili, Argentinië en Australië worden getroffen. In Chili zijn al meer dan 4000 officiële ziektegevallen geconstateerd, alsmede 7 doden. Argentinië telt 1200 gevallen en 17 doden, Australië 3200 zieken en 3 doden. In Argentinië treft het virus vooral het dichtbevolkte gebied rondom de hoofdstad Buenos Aires. Ziekenhuizen stellen nu zelfs operaties uit om zo meer bedden te kunnen neerzetten voor grieppatiënten. In Chili verdubbelde het aantal mensen dat in Emergency Rooms moest worden opgenomen, en is de wachttijd voor een normaal ziekenhuis opgelopen tot 7 uur.
 
Het Franse farmaceutische bedrijf Sanofi-Aventis (zie artikel van gisteren, link onderaan) zegt dat het begonnen is met de massaproduktie van een vaccin tegen het nieuwe H1N1 virus. Sanofi-Aventis, dat 2 fabrieken in de VS heeft en 1 in Frankrijk, heeft de capaciteit om 270 miljoen vaccins te maken.
 
Emergency Containment Area
Op een grote parkeerplaats naast een snelweg vlakbij de grens van de Amerikaanse staten Noord- en Zuid Carolina (in het noordoosten van de VS) is afgelopen week een nieuw verkeersbord geplaatst: Emergency Containment Area (rechtdoor) (zie foto).
 
'Noodtoestand Beheers Gebied' - maar welke noodtoestand wordt bedoeld? Heeft dit bord mogelijk te maken met de verdere verspreiding van de Mexicaanse griep en het feit, dat in de VS een verplicht vaccinatieprogramma wordt voorbereid? Of verwachten de Amerikaanse authoriteiten op korte termijn wellicht één of meerdere andere gebeurtenissen, waardoor de noodtoestand moet worden afgekondigd?

Bronnen:
 


Bron: xandernieuws

Voeg toe aan: