Deze maand is in Nederland een zeer bijzonder natuurverschijnsel te zien. Minuscule ijsdeeltjes in de lucht op grote hoogte zorgen ervoor dat 's avonds en 's nachts de wolken een zilverachtige kleur vertonen.
Volgens het KNMI zijn er deze maand al een paar avonden geweest waarop de wolken te zien waren.
Meteorieten
Zeer waarschijnlijk is het vrij zeldzame verschijnsel de komende weken vaker te zien aan de noordelijke hemel, al zijn voorspellingen onmogelijk te maken, aldus het KNMI.
Lichtende nachtwolken bestaan uit zeer kleine deeltjes, afkomstig van bijvoorbeeld meteorieten, op een hoogte van 80 tot 85 kilometer. Dat is veel hoger dan gewone wolken, die tot maximaal 20 kilometer in de atmosfeer komen.
Turbulent
Het kan daar zo koud worden dat zich een laagje ijs kan afzetten. Daardoor kan het zonlicht tot enige tijd na zonsondergang worden weerkaatst, zodat de wolken zilverachtig oplichten in het donker.
Door de hoge windsnelheden in de hoge atmosfeer krijgen de wolken een zeer turbulent aanzien met golven en ribbels, aldus het KNMI. Lichtende nachtwolken zijn vrij zeldzaam en komen zeer onregelmatig voor. Soms zijn ze meerdere keren per maand zichtbaar maar veel zomers gaan voorbij zonder lichtende nachtwolken.
Bron: elsevier.nl
Voeg toe aan: