Zoeken
 


"Oceanen zorgen voor magnetisch veld rond aarde"

Laatste wijziging: zondag 14 juni 2009 om 17:15, 1755 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 14 juni 2009

 

Het magnetisch veld rond de aarde wordt veroorzaakt door gesmolten metalen in de aardkern, zo leren we op school. Fout, zo lezen we in de Sunday Times, in werkelijkheid zijn het de oceanen, om precies te zijn de bewegingen van zout water, die er verantwoordelijk voor zijn.

Het magnetisch veld van de aarde, dat zich duizenden kilometers in de ruimte uitstrekt, is van cruciaal belang voor het leven op aarde omdat het deze planeet beschermt tegen dodelijke straling. Het belang van dat veld is zo groot dat niemand minder dan Albert Einstein vorige eeuw zei dat het begrijpen van dit natuurfenomeen een van de belangrijkste taken is voor wetenschappers.

Oorzaak in aardkern
Die vorsers concludeerden uiteindelijk dat de oorzaak gevonden kon worden in de aardkern, waar gesmolten metalen rondzwieren. Naarmate het vloeibare ijzer in de aardkorst door de kern wordt verhit, stijgt dat op en dat proces veroorzaakt elektrische stromingen die het magnetisch veld veroorzaken, zo luidde tot dusver de theorie.

Nu hekelt professor Gregory Ryskin van de Northwestern universiteit in de Amerikaanse staat Illinois die stelling als 'iets dat we altijd accepteerden, zonder dat er bewijzen voor bestonden. Iets dat we onvoldoende in vraag stelden'.

Fundamentele verandering
Professor Ryskin deed dat wel, en zijn research leidde tot een conclusie die de wereld van de geofysica voorgoed zou kunnen veranderen. In een artikel dat werd gepubliceerd in het New Journal of Physics, stelt hij namelijk dat het de bewegingen in de zeeën zijn die zorgen voor het magnetisch veld. Het zout in dat zeewater kan elektriciteit geleiden, waardoor tijdens de golfbewegingen elektrische en magnetische velden ontstaan. (afp/adv)Bron: hln.be

Voeg toe aan: