Zoeken
 


Volgen de vleermuizen op de bijen?

Laatste wijziging: vrijdag 22 mei 2009 om 23:22, 1848 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 22 mei 2009

 

Sinds 2006 zorgt het White-nose Syndrome voor een massale sterfte onder diverse soorten vleermuizen in een aantal staten in het Noordoosten van de Verenigde Staten.

Hoewel wetenschappers overeenkomsten zien tussen de sterfte onder de vleermuizen en het Colony Collapse Disorder (CCD) bij bijen, waar ook net als nu bij de vleermuizen soms 90 á 95 procent van de dieren het leven laat, staan zij voor een raadsel wat de oorzaak betreft.

 In de afgelopen 40 jaar heeft zich nog niet een vleermuizensterfte op deze schaal voorgedaan.

De vleermuizen zijn sterk afgezwakt voordat ze dood gaan en vertonen een witte schimmel, vandaar de naam witte neussyndroom. Volgens sommigen is een oorzaak van de sterfte de forse afname van het aantal insecten door het gebruik van effectievere pesticiden in de afgelopen tijd. Hierdoor zijn de vleermuizen onvoldoende gesterkt voor de winter. Ook wordt niet uitgesloten dat nieuwe sterkere pesticiden zelf de oorzaak zijn van de massale vleermuizensterfte in meer staten van de USA.

Aan het massaal sterven van vleermuizen zit, zij het indirect, ook een economisch en milieukundig aspect. Het voedsel van vleermuizen bestaat uit insecten. Sterven vleermuizenkolonies uit dan krijgen insecten meer kans om te overleven, met insectenplagen als mogelijk gevolg. Om vervolgens verliezen aan oogsten te beperken door de toenemende insectenvraat, zullen naar verwachting meer pesticiden worden gebruiktBron: ditkannietwaarzijn

Voeg toe aan: