Zoeken
 


Reizen op hogere snelheid dan licht is mogelijk door donkere energie

Laatste wijziging: maandag 11 mei 2009 om 16:05, 2510 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 11 mei 2009

 

Twee wetenschappers hebben in een theorie beschreven dat het mogelijk is sneller dan het licht te reizen door gebruik te maken van donkere energie. Natuurwetten zouden door het gebruik van een warp-veld niet geschonden worden.

De twee Amerikaanse natuurkundigen, Gerald Cleaver en Richard Obousy van de Baylor-universiteit in Texas, stellen dat ruimte-tijddimensies rond een ruimteschip gemanipuleerd kunnen worden om sneller dan het licht te reizen. De Relativiteitstheorie van Albert Einstein wordt geschonden als een object zich met een snelheid groter dan die van fotonen door de ruimte beweegt. De theoretici van Baylor poneren echter dat hun ruimteschip niet zelf beweegt: de ruimte eromheen zou bewegen.

De theorie van Cleaver en Obousy is gestoeld op een concept dat als een Alcubierre-aandrijving bekend staat. Deze aandrijving is gebaseerd op een uitdijende bel van ruimte-tijd achter het ruimteschip die het voertuig voortstuwt en een krimpende ruimte-tijd voor het schip. De uitdijende dimensies stuwen het ruimteschip voort, geholpen door de krimpende ruimte-tijddimensie ervoor. De natuurkundigen van de Baylor-universiteit willen voor de benodigde energie, equivalent aan de massa van Jupiter, donkere energie gebruiken, ofwel de kosmologische constante manipuleren. Donkere energie, een manifestatie van de kosmologische constante, vormt onder meer de stuwende kracht voor de uitdijing van het heelal.

Door de afmetingen van de elfde dimensie aan te passen zou de kosmologische constante veranderd kunnen worden, zo schrijven de wetenschappers. Deze elfde dimensie zou bestaan volgens een variant op de snaartheorie die als de M-theorie bekend staat. Het vergroten of verkleinen van een van de extra dimensies, buiten onze bekende vier dimensies, zou het uitzetten of krimpen van de overige dimensies tot gevolg hebben, en zo de 'warp-bel' die voor FTL-reizen nodig is genereren. Uiteraard zou eerst nog een methode ontwikkeld moeten worden om de afmetingen van theoretische elfde dimensie te manipuleren.

 



Bron: tweakers.net

Voeg toe aan: