Zoeken
 


Spirituele intelligentie

Laatste wijziging: zondag 3 mei 2009 om 22:48, 2465 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 3 mei 2009


Op zoek naar de Dalai Lama in jezelf
'Waarom ben ik hier?', 'Is er leven na de dood?', 'Wat is de zin van dit alles?' Het zijn vragen die iedereen zich weleens stelt. De een gaat er echter makkelijker en meer mee om dan de ander.

Halverwege de jaren negentig introduceerde Daniel Goleman het begrip emotionele intelligentie (EQ). En met succes: tijdschriften stonden er vol over en bedrijven begonnen massaal EQ-tests af te nemen. Plotseling waren een hoog IQ en een dure universitaire opleiding niet meer genoeg. Werknemers moesten daarnaast ook beschikken over een flinke portie empathie, zelfbewustzijn en sociale vaardigheden. 'Zonder een gezond EQ kun je je IQ niet volledig gebruiken', stelde Goleman immers.

Van IQ naar EQ tot SQ

De psychologe, natuurkundige én filosofe Danah Zohar maakte het een tijdje geleden nóg ingewikkelder. Zij wees er namelijk op dat mensen naast een lichamelijke, een rationele en een gevoelsmatige kant ook een spirituele kant hebben, en dat personeelschefs dus ook moesten kijken naar spirituele intelligentie (SQ). In haar boek 'Spirituele intelligentie. De kwaliteit die grenzen verlegt' doet Zohar samen met haar collega Ian Marshall uit de doeken wat spirituele intelligentie is, hoe we het kunnen ontwikkelen en hoe we daardoor voor onszelf een beter leven kunnen creëren.

Moeder, waarom leven wij?
Iedereen vraagt het zich weleens af: 'Wat is de zin van mijn bestaan?' 'Is er leven na de dood?' 'Wie ben ik eigenlijk?' Het zijn vragen die de dagelijkse beslommeringen overstijgen ('Wat eten we vanavond?', 'Ik moet om 3 uur bij de tandarts zijn'). Het feit dat je meer of minder met zulke zaken bezig bent, duidt aan hoe spiritueel intelligent je bent: hoezeer je bezig bent met zingeving in je leven, het zien van verbanden en het leren uit je ervaringen. Spirituele intelligentie zorgt ervoor dat we nadenken over de zin van het leven, filosoferen over de plaats van de mens in het universum, en ons afvragen of er meer is tussen hemel en aarde. Vooral als het wat tegenzit, kan het besef van een hoger doel ervoor zorgen dat je het bijltje er niet bij neergooit. Je weet immers waar je het voor doet!

Bagwan-toestanden
Spirituele intelligentie kan wat 'zweverig' klinken. Toch is het niet zo. Het heeft niets te maken met je aansluiten bij de Bagwan of zoveel uren per dag mediteren. Spirituele intelligentie gaat over jezelf bewust maken van die levenskeuzes die bij je passen en over de wil om je te ontwikkelen. Spirituele intelligentie laat zich niet in een hokje stoppen!



Bron: symbolic

Voeg toe aan: