Zoeken
 


Geheime regering in Europa

Laatste wijziging: vrijdag 1 mei 2009 om 10:04, 4637 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 1 mei 2009

Een geheime regering van ambtenaren heeft de echte macht in Europa. Nederland weigert er iets aan te doen. Dat zegt de prominente Deense EU-criticus Jens-Peter Bonde, die vanaf vandaag over Europa blogt voor de NOS.

Volgens Bonde worden de meeste beslissingen in Europa achter de schermen genomen, door één van de ruim 3000 werkgroepen van ambtenaren. Als Europa echt dichter bij de burger wil komen, moet daar iets aan gedaan worden, vindt Bonde.

"We hebben dringend meer democratie nodig", schrijft de Deen. "Verkozen volksvertegenwoordigers moeten zich over alle wetten kunnen uitspreken."

Verdrag van Maasstricht
Jens-Peter Bonde was 29 jaar Europarlementariër en leidde verschillende Eurosceptische fracties. Hij stond aan het hoofd van de Deense 'Nee'-campagne tegen het Verdrag van Maastricht en wordt in Brussel gezien als de grondlegger van het Euroscepticisme.

In het Europarlement was Bonde een van de eerste en felste tegenstanders van de Europese Grondwet. Hij publiceerde meer dan 60 boeken over Europa en heeft – schrijft hij in zijn blog - een speciale band met Nederland.

Bonde was vanaf het begin verklaard tegenstander van het Verdrag van Maastricht en de Europese Grondwet. In het parlement kwam hem dat op veel kritiek te staan, maar na het 'Nee' van Frankrijk en Nederland tegen de Europese Grondwet kreeg hij veel bijval.

Bonde ging vorig jaar met pensioen. Hij publiceert nu boeken over Europa en is betrokken bij sites als euabc.com. Hij staat bekend als kritisch en feitelijk.

Lees hier de hele gastblog van Jens-Peter Bonde en reageerBron: europakiest.nos.nl

Voeg toe aan: