Zoeken
 


Schelpen zuiveren water van zware metalen

Laatste wijziging: dinsdag 28 april 2009 om 17:43, 1635 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 28 april 2009Schelpen zijn in staat om water te zuiveren van zware metalen als cadmium, zink, lood en ijzer. Dat maakten Oostenrijkse wetenschappers maandag bekend. De ontdekking zou de levens van miljoenen mensen in kustgebieden in ontwikkelingslanden kunnen redden.

Het team van wetenschappers, aangevoerd door Stephan Kohler van de technische universiteit van Graz, deed onderzoek in fabrieken aan de oevers van de Saigon-rivier in Vietnam. De onderzoekers overgoten vermalen mossel- en oesterschelpen met sterk vervuild water en stelden vast dat de schelpen de metalen in korte aan het water onttrokken. Schelpen bestaan uit aragoniet, een mineraal dat in staat blijkt te zijn om zijn calciumatomen 'om te ruilen' voor zware metalen. De metalen worden door dit proces gevangen in een vaste materie en worden onschadelijk gemaakt voor het milieu. 

Zoals zoveel ontwikkelingslanden heeft Vietnam een groot gebrek aan schoon water. Omdat moderne zuiveringsinstallaties te duur zijn, zijn miljoenen Vietnamezen nog steeds aangewezen op vervuild drinkwater.

Bron: Discovery NewsBron: LLiNK

Voeg toe aan: