Zoeken
 


Noorderlicht gevolg van ruimtetornado's

Laatste wijziging: dinsdag 28 april 2009 om 16:22, 3186 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 28 april 2009

 

Volgens een groep Duitse wetenschappers ontstaat het Noorderlicht door reusachtige tornado's in het heelal. Deze stormen zouden bestaan uit elektrisch geladen deeltjes, en zijn nu voor het eerst in detail geanalyseerd door het Institute for Geophysics and Extraterrestrial Physics.

De onderzoekers bestudeerden satellietbeelden, waaruit blijkt dat de deeltjes, afkomstig van de zon, worden opgevangen door het magnetisch veld van de aarde en vervolgens naar de nachtzijde van de planeet worden doorgevoerd. Daar ontstaan vervolgens gigantische wervelstormen, op zo'n 40.000 kilometer afstand van de aarde. Deze stormen razen vervolgens met meer dan een miljoen kilometer per uur richting onze planeet, wat resulteert in het opvallende licht.

Gloed

"Als de stormen de atmosfeer van de aarde bereiken, worden de deeltjes dusdanig verhit dat er een gloed ontstaat. Dit zorgt uiteindelijk voor de verschijning van het poollicht", aldus onderzoeksleider Karl-Heinz Glassmeier.



Bron: spits

Voeg toe aan: