Zoeken
 


Ook vissen voelen pijn

Laatste wijziging: dinsdag 28 april 2009 om 13:34, 2075 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 28 april 2009

Vissen die aan de hengel belanden, voelen pijn en blijven zich die pijn herinneren. Dat blijkt uit een studie door Noorse en Amerikaanse wetenschappers.

Tijdens het onderzoek werden goudvissen blootgesteld aan een pijnlijke hitte. Ze kregen een miniatuurjasje aan met een klein, flexibel verwarmingselement, zoals dat in de ruimtevaartindustrie wordt gebruikt om elektrische draden droog te houden. Op voorhand gaven ze aan de helft van de vissen de pijnstiller morfine, aan de andere helft niet. Uit de test bleek dat bij 38 °C de vissen die geen pijnstiller hadden gekregen, tekenen vertoonden van angst en verwarring. De vissen hadden dus een schrikwekkende ervaring meegemaakt en konden zich dat herinneren.

De onderzoekers hopen dat ze met dit onderzoek vissers doen nadenken over hun vistechnieken. Volgens Andrew Tyler, directeur van een Britse organisatie voor dieren, is vissen een barbaarse sport. Hij zegt dat de vissport gruwelijk is en dat het verboden zou moeten zijn.

De bevindingen werden gepubliceerd in het blad Applied Animal Behaviour Science.Bron: knack

Voeg toe aan: