Zoeken
 


Bt-maïs meer vatbaar voor bladluizen

Laatste wijziging: vrijdag 24 april 2009 om 19:51, 1957 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 24 april 2009


Onderzoek naar de gevolgen voor het milieu van genetisch gemodificeerde gewassen lijkt te versnellen. Tussen een aantal recente onderzoeken, heeft een Zwitserse studie, gepubliceerd in het tijdschrift PloS ONE, grotere vatbaarheid voor bladluizen gedocumenteerd onder GM maïslijnen dan bij hun conventionele tegenhangers.

De luis onder observatie was de Rhopalosiphum maidis. Onderzoekers aan de Universiteit van Neuchâtel studeerde zes lijnen van Bt-maïs met een insecticide gen afstammend van de Bacillus thurigiensis. Hoewel zeer giftig voor voedende rupsen, het door de bacteriële genen geproduceerde toxine beïnvloed de bladluizen niet.

Onderzoekers aan de universiteit National Centre of Competence in Research (NCCR) Plant Survival geloven dat de invoering van het bacteriële gen een aantal wijzigingen produceert in chemische eigenschappen van de plant in aanvulling op de productie van het Bt-toxine.

De economische gevolgen van deze ontdekking zijn gemengd. In sommige regio’s, worden de bladluizen als wenselijk gezien. Bijvoorbeeld, de honingdauw die zij produceren kunnen nuttige insecten voeden, zoals de parasitaire wesp Cotesia marginiventris, die haar eitjes legt in rupsen die zich voeden met de planten. Echter, de bladluizen worden als parasieten gezien in de regio’s waar zij planten schade door de overdracht van virussen, een probleem dat wordt versterkt door de Bt-maïs.

Originele Bron, ENN.Bron: ditkannietwaarzijn

Voeg toe aan: