Zoeken
 


Hubble ziet kosmische "fontein van eeuwige jeugd"

Laatste wijziging: vrijdag 24 april 2009 om 19:45, 4125 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 24 april 2009

In de afgelopen 19 jaar heeft de Hubble-ruimtetelescoop tientallen opnames gemaakt van sterrenstelsels die met elkaar in botsing komen. Juist toen iedereen dacht dat deze kosmische verkeersongelukken er niet vreemder uit konden zien, komt Hubble met een nieuwe verrassing. De nieuwe opname laat een trio van sterrenstelsels zien (beter bekend als Arp 194), inclusief een merkwaardige blauwe “fontein van de eeuwige jeugd” – feitelijk een langgerekte sliert van jonge sterren.



De “kosmische fontein” is een uitgerekte spiraalarm, een fenomeen dat algemeen voorkomt bij sterrenstelsels die met elkaar in botsing komen en een gravitationeel getouwtrek op elkaar loslaten. In het geval van Arp 194 zijn de twee kernen van de botsende sterrenstelsels bezig om samen te smelten, hetgeen op de opname van Hubble duidelijk zichtbaar is (bovenkant van de opname). De blauwe fontein lijkt zich uit te strekken naar een derde sterrenstelsel – deze blijkt zich echter op de achtergrond te bevinden en heeft geen enkele relatie met het boksende tweetal op de voorgrond.



Download hier de hogeresolutie-versie van bovenstaande foto.

Bron: Hubble Space Telescope



Bron: astrostart

Voeg toe aan: