Zoeken
 


CIA ontmantelt geheime gevangenissen

Laatste wijziging: vrijdag 10 april 2009 om 16:20, 5162 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 10 april 2009

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA maakt ,,niet langer'' gebruik van geheime gevangenissen om terreurverdachten te verhoren. Deze zogeheten 'zwarte plekken' zullen worden gesloten. Dat maakte de directeur van de CIA donderdag bekend.

De inlichtingendienst volgt daarmee de opdracht van president Barack Obama om de gevangenissen te sluiten. Obama besloot daartoe in januari, kort na zijn aantreden. Hij maakte toen ook bekend het detentiecentrum in Guantanamo Bay in Cuba te sluiten. Daar zitten zogeheten vijandelijke strijders gevangen.

De VS hebben een onbekend aantal geheime gevangenissen, verspreid over de hele wereld. Onder oud-president George W. Bush werden de kampen ingericht, ook in Europa. In de gevangenissen zou worden gemarteld. Ook worden extreme ondervragingstechnieken gebruikt, zoals waterboarding, waarbij een verdachte het gevoel krijgt te verdrinken.



Bron: metronieuws

Voeg toe aan: