Zoeken
 


"Stralingsnorm gsm-masten verlagen heeft averechts effect"

Laatste wijziging: dinsdag 31 maart 2009 om 11:19, 3752 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 31 maart 2009

 

Als men de stralingsnorm voor gsm-masten verlaagt, dan moeten de gsm-toestellen meer straling uitzenden en bereikt men het tegenovergestelde effect kunnen bereiken van wat men voor ogen heeft. Dat zegt verbruikersorganisatie Test-Aankoop. Een verlaging van de stralingsnorm tot 3 V/m in het Brussels gewest is voor de verbruikersorganisatie dan ook "onaanvaardbaar".

Volgens Test-Aankoop is het debat over de schadelijke effecten van elektromagnetische stralingen "vervuild door verschillende misvattingen". Zo worden "ten onrechte" de gsm-masten geviseerd. Denk aan het Brussels gewest en de discussie rond de verlaging van de stralingsnorm tot 3 V/m (Volt per meter). Zo'n lagere norm zal volgens Test-Aankoop leiden tot een daling van de kwaliteit van het gsm-netwerk, bijvoorbeeld door een slechtere gesprekskwaliteit en een daling van het bereik.

Maar het meest opvallende gevolg is dat het uitzendvermogen van de toestellen zelf zal moeten verhogen omdat het signaal van het netwerk zelf zwakker wordt. Volgens Test-Aankoop blijkt uit studies dat de hoeveelheid geabsorbeerde energie in het menselijke hoofd voor het overgrote deel afkomstig is van de elektromagnetische velden van de toestellen en niet van de masten. "Een totaal pervers effect dus", luidt het. "De voorgestelde norm is dan ook onaanvaardbaar", stelt Test-Aankoop. (belga/sps)



Bron: hn.be

Voeg toe aan: