Zoeken
 


De dag dat het licht uitvalt

Laatste wijziging: dinsdag 24 maart 2009 om 20:07, 3057 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 24 maart 2009

Het is middernacht 22 september 2012. Boven Nederland valt een mooi lichtspel te zien van allerlei kleuren. Het noorderlicht. Het noorderlicht is wel eens vaker te zien boven Nederland maar dit maal is het anders. Het is feller en lichter dan ooit. En dan gebeurt het. Alle lichten gaan uit en binnen enkele seconden staat niet alleen heel Nederland zonder stroom maar ook de rest van de wereld.

Een doemscenario van een doorgedraaide complotter? Een bericht in de lijn van de 2012 hype? Was dat maar zo. Nee het is een scenario uit een door NASA gefinancierd rapport dat er rekening mee houd dat dit daadwerkelijk kan gaan gebeuren.

De laatste jaren zijn wij namelijk bezig geweest om onze eigen ondergang voor te bereiden. We zijn steeds meer en meer afhankelijker geworden van allerlei elektronica en technische hulpmiddelen. En laten nu juist deze elektronica heel erg kwetsbaar zijn. De zon kan er namelijk voor zorgen dat in een keer alle elektronica op aarde uitgeschakeld worden.

We zijn de laatste jaren steeds meer te weten gekomen over zonnevlammen. Een zonnevlam is een explosie op het oppervlak van de zon, die ontstaat door het plotseling vrijkomen van de energie die wordt vastgehouden in de magnetische velden. Als gevolg van zonnevlammen, ontstaat een stroom van geladen deeltjes die zonnewind wordt genoemd. Soms wordt de aarde door een zonnewind geraakt.

Meestal vormt dit geen probleem maar van tijd tot tijd neemt zo’n zonnewind een grote bol met plasma mee. Tijdens een en Coronal mass ejection.  En laat het net rond 2012 zijn dat de zonneactiviteit het hoogst is en de kans op een Coronal mass ejection het grootst is. Als zo’n plasmabol het magnetisch veld van de aarde raakt kunnen we met een ramp te maken krijgen.

coronal mass ejection

Een Coronal mass ejection. Hoewel mooi zijn deze zeer dodelijk voor elektronica.

Wat gaat er mis?
Een verandering van het magneetveld kan een stroom opwekken in ons elektriciteitsnet. Iets waar het elektriciteitsnet niet tegen kan. De transformatoren die gebruikt worden om de spanningen te regelen zullen hierdoor smelten en ernstig beschadigd raken. Het gevolg hiervan is dat de stroom uitvalt. Iets wat trouwens wel eens eerder op deze manier is gebeurt.

Als eenmaal de transformatoren zijn uitgevallen zitten we met een groot probleem. Een beschadiging die op deze manier veroorzaakt word valt niet meer te repareren. Alle transformatoren zullen vervangen moeten worden. Jammer genoeg hebben we niet ergens een reservevoorraad van die dingen klaarliggen. Nee ze zullen opnieuw gemaakt moeten worden. Iets waar maanden overheen zullen gaan. Voor sommige landen kan het zelfs vele jaren duren voordat ze alle transformatoren vervangen hebben.

Het is vooral de tijd daartussen waar ik me zorgen over maak. Geen elektriciteit meer. Hoe zal het leven zonder elektriciteit zijn? Het dagelijks leven zal helemaal ontwricht worden. Een eerste probleem zal onze drinkwater voorziening zijn. Zonder elektriciteit zullen de waterpompen het niet meer doen.

Daarna zullen we ons zorgen moeten over onze voedselvoorziening. Zonder elektriciteit zullen er grote problemen ontstaan met de voedselleveranciers. Koelkasten zullen het niet meer doen waardoor voedsel niet meer bewaard kunnen worden. We zullen voor ons dagelijkse voorzieningen volledig afhankelijk worden van noodhulp als deze er dan wel is.

En wat te denken van de gezondheidszorg. Ziekenhuizen hebben elektriciteit nodig om te opereren. Goed noodgeneratoren zullen ziekenhuizen nog even van stroom kunnen voorzien totdat de stroom uit valt, maar ook maar totdat de brandstof op is en ook de levering van brandstof komt in gevaar als alle elektronica uitvalt. Hierna kunnen ziekenhuizen geen gezondheidszorg meer leveren.

Ik acht het niet onmogelijk dat alle problemen er voor kunnen gaan zorgen dat er veel doden zullen gaan vallen. Er kunnen wereldwijde conflicten ontstaan in een strijd voor hulpbronnen. Ziekten zullen uitbreken. Maatschappelijke onrust zal ontstaan.

En zelfs als uiteindelijk alle problemen opgelost zijn en het hele elektriciteitsnet gerepareerd is zullen we in de daaropvolgende jaren nog de economische en maatschappelijke schade kunnen voelen.

Wat kunnen we er tegen doen?
Een positieve kant aan het verhaal is dat we er iets tegen kunnen doen. Zolang we maar weten dat er een Coronal mass ejection aankomt is het mogelijk voor energiecentrales om er op te reageren en schade te voorkomen. Jammer genoeg zijn we nog niet in staat om met grote nauwkeurigheid een Coronal mass ejection te voorspellen. Hooguit maar 15 minuten van te voren. Weinig tijd dus om te handelen.

Nee de beste manier om een ramp te voorkomen is door goede voorzorgsmaatregelen te nemen. Het is niet onmogelijk om het elektriciteitsnet tegen dit soort uitbarstingen te beschermen. En hoewel de kans dat dit ook daadwerkelijk gebeurt maar erg klein is, is deze niet nul. De risico’s zijn domweg te groot om ons er niet tegen te beschermen.

Voor meer info: New Scientist



Bron: zifp.nl

Voeg toe aan: