Zoeken
 


Wereld raakt het niet eens over recht op water

Laatste wijziging: maandag 23 maart 2009 om 20:49, 2249 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 23 maart 2009

 

ISTANBUL, 23 maart 2009 (IPS) - Is water een mensenrecht of gewoon koopwaar? Het vijfde Wereldwaterforum dat zondag in Istanbul eindigde, is het er niet over eens geraakt. Op een parallel alternatief forum was er ook veel kritiek op de prominente rol die watermaatschappijen op de officiële bijeenkomst speelden.

De 25.000 deelnemers en bijna 100 ministers die aanwezig waren op de internationale bijeenkomst, keurden een slotverklaring goed met een oproep om “nieuwe en toereikende middelen” ter beschikking te stellen voor de watersector. VN-experts zeggen dat er een wereldwijde watercrisis aankomt als er geen miljardeninvesteringen komen in drinkwatervoorziening, rioleringen en waterzuivering. In de verklaring van het forum staat ook dat er meer waakzaamheid aan de dag moet worden gelegd tegen corruptie en dat de wereld zich moet voorbereiden op de klimaatverandering. Verder zijn er vage aanmaningen om zuiniger om te springen met water en om de watervervuiling aan te pakken.

Maar er was geen consensus om de toegang tot veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen te erkennen als een mensenrecht. In de tekst staat enkel dat het een “fundamentele menselijke behoefte” is.

Tegenverklaring

De delegaties uit Bolivia, Uruguay, Spanje, Guatemala, Ecuador, Cuba en Chili zetten daarop een tegenverklaring op, die steun kreeg van nog een dozijn ontwikkelingslanden en van Zwitserland. Daarin wordt de toegang tot water wel als een mensenrecht erkend. Ook het Europees Parlement publiceerde een verklaring in die richting.

Er ontstond ook verdeeldheid over de vraag wie dergelijke vergaderingen eigenlijk hoort te organiseren. Nu is dat de Wereldwaterraad (WWC), een internationale organisatie met driehonderd leden uit zestig landen. Naast 40 bedrijvengroepen zijn ook regeringen, overheidsinstellingen en sommige VN-organisaties lid, maar de raad is geen onderdeel van de Verenigde Naties. Vakbonden en niet-gouvernementele organisaties uit 70 landen die deelnamen aan een alternatieve bijeenkomst, oordeelden dat het Wereldwaterforum gedomineerd wordt door bedrijven die de watervoorziening op zoveel mogelijk plaatsen willen privatiseren om er munt uit te slaan.

Ook de officiële delegaties van Benin, Bolivia, Chili, Cuba, Ecuador, Honduras, Panama, Paraguay en Venezuela riepen de overige landen op de bijeenkomst op een nieuw forum te ontwikkelen in het kader van de VN, “gebaseerd op de principes van democratie, volwaardige participatie, gelijkheid, transparantie en inclusie.”

Noot: Hopelijk gaan mensen die dit lezen nadenken over het feit dat dit in de eerste plaats een artikel moest worden met dit onderwerp!!!!Bron: mo.be

Voeg toe aan: