Zoeken
 


Een astrologische visie

Laatste wijziging: zondag 22 maart 2009 om 19:57, 2382 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 22 maart 2009

Astrologisch gezien is er inderdaad sprake van een aantal interessante planetaire overgangen tussen de jaren 2008 en 2011, waarin alle drie de langzame planeten van teken veranderen. Pluto in 2008 naar Steenbok (kredietcrisis), Uranus in 2010 naar Ram, Neptunus in 2011 naar Vissen. Deze tekenveranderingen versterken in dit geval de eigen aard van deze drie planeten, waardoor zij hun kernwerking ten volle kunnen uitdrukken. 

Eindtijd?

Als we kijken naar de collectieve ontwikkelingen, dan kijken we in de astrologie naar de langzame planeten Pluto, Neptunus, en Uranus. Deze drie lopen momenteel in de laatste tekens van de dierenriem. Hieruit komt het gevoel voort van de ‘eindtijd’ waarin wij zouden leven. Denk maar aan de verwachtingen over het jaar 2012, die variëren van een ondergang van de wereld door het aflopen van een van de maya-kalenders, tot de verwachting dat we allemaal naar een andere dimensie ascenderen. Of gebeurt er gewoonweg niets?

Astrologisch gezien is er inderdaad sprake van een aantal interessante planetaire overgangen tussen de jaren 2008 en 2011, waarin alle drie de langzame planeten van teken veranderen. Pluto in 2008 naar Steenbok (kredietcrisis), Uranus in 2010 naar Ram, Neptunus in 2011 naar Vissen. Deze tekenveranderingen versterken in dit geval de eigen aard van deze drie planeten, waardoor zij hun kernwerking ten volle kunnen uitdrukken. Pluto evolueert en transformeert, Neptunus transcendeert en spiritualiseert en Uranus vernieuwt drastisch.

Veranderingen!

De wereld is continu aan het veranderen op onvoorzienbare en verrassende manieren. Ook astrologen kunnen niet letterlijk voorspellen wat er gaat gebeuren, door de complexiteit van het geheel. Wel is het mogelijk door studie van dezelfde standen in het verleden, in combinatie met de invloeden van planeten en tekens een schets, een verwachting te laten zien van de richting waarin de dingen lijken te gaan.

Pluto is in 2008 Steenbok binnen gekomen en heeft in 2008 al aardig ‘huisgehouden’ in het teken Steenbok. Steenbok gaat over economie, structuur, bestuur, autoriteit, grenzen en dijken, kortom over alles wat de hoekstenen van de samenleving betreft. Pluto onthult en schoffelt datgene onderuit dat niet deugt. Alles wat niet degelijk gefundeerd is volgens het Steenbokprincipe, wordt nu blootgelegd en uitgetest op duurzaamheid en kwaliteit. Deze planeetstand blijft werken tot 2025.

Pluto heeft ook door Steenbok gelopen ten tijde van de Amerikaans onafhankelijkheidsstrijd. Vanaf dat moment is het aanzicht van de moderne wereld gevormd en de kiem van de moderne machtsverhoudingen gelegd. Nu Pluto weer door Steenbok loopt kan dat aanzicht wederom stevig gaan veranderen. Landen die hun ‘huiswerk’ niet goed hebben gedaan en die hun beleid op drijfzand hebben gebaseerd vallen door de mand. De gevolgen van de huidige crisis kunnen dus veel verder reiken dan we nu wellicht denken. Het gaat niet alleen om geld, maar ook om een (her)verdeling van macht en invloed.

Gaat Azië nu de wereldheerschappij op zich nemen in plaats van een verarmd Amerika? Of gaan we het nu eens echt anders doen en gaan we eindelijk inzien dat de wereld anders gestructureerd mag gaan worden?

Pluto in Steenbok confronteert ons met autoriteit, macht en machteloosheid, zowel binnen als buiten ons. We worden ons steeds sterker bewust van de autoriteiten die ons aansturen op Europees en Nationaal vlak en we stellen ons de vraag wat we nu eigenlijk willen. Dat doen we in deze tijd niet door in opstand te komen, want dat heeft maar een kort effect in de meeste gevallen. Het gaat er nu om collectief te besluiten dat we het anders willen en daarnaar te gaan handelen door ervoor te gaan structuren, wetten en tradities te veranderen in en buiten ons persoonlijke leven.

Het Steenbokprincipe heeft op een metaniveau te maken met de optimalisering van het vaderlijke principe: de combinatie van zorgzaamheid, integriteit en verantwoordelijkheidsgevoel. Als we dat nu eens wereldwijd ten opzichte van elkaar zouden kunnen ontwikkelen, dan zou deze wereld een ander gezicht krijgen!

Uranus, een van nature vrij heftige revolutionaire planeet, loopt in 2010 de vurige Ram binnen en blijft daar tot 2019. We zien op dit moment, nu Uranus in de zachtmoedige Vissen loopt, weinig collectief revolutionair elan. Dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt, maar veranderingen spelen zich meer af op inwendige, vaak onbewuste en spirituele niveaus. We hebben alles op revolutionair vlak al een beetje gehad, de afgelopen 85 jaar (de cyclus van Uranus) en wat is nu datgene wat echte verandering kan brengen?

Dat zien we momenteel nu even niet en dat kan een passiviteit veroorzaken. Vanaf 2010 worden collectief nieuwe concepten in ons wakker. We kunnen 2008-2009 zien als een periode van conceptvorming; als een soort zwangerschap vooraf gaande aan de geboorte van een nieuwe revolutie, die zich tussen 2010 en 2019 gaat afspelen en die het zaad legt voor een aantal essentiële vernieuwingen in deze wereld. Door de aard van deze twee principes gaat dat echter waarschijnlijk met geweld en strijd gepaard.

Eenzelfde intrede van Uranus in Ram vond plaats in 1928, toen het fascisme op kwam. Deze twee factoren samen kunnen een explosieve combi vormen. Uranus is radicaal en Ram is een strijder. De NSDAP kreeg in 1928 twaalf zetels in het Duitse parlement en dat werd het startpunt van een reeks zeer ingrijpende gebeurtenissen die het wereldtoneel immens veranderde. Overigens werden in dat jaar ook de penicilline ontdekt en de geigerteller uitgevonden.

Geboren werden oa. Jean Marie Le Pen, Joop Glimmerveen, Hosni Moubarak, Andy Warhol, Ennio Moriccone, Noam Chomsky. In 1929 werd het Vaticaan een onafhankelijke staat, de beurscrash in New York vond plaats met daarop volgend een enorme recessie en Stalin kondigt de collectivisatie aan waardoor van miljoenen boeren hun grond wordt afgenomen.

Gezien de historische feiten uit het verleden mogen we verwachten dat in 2010 en daarna er gigantisch veel te gebeuren staat, dat nu reeds aan het broeien is. Veel woede zal zich ontladen en dat kan er heftig en radicaal aan toe gaan, gezien de ervaringen uit de historie.

Vanaf zomer 2011 beginnen Uranus en Pluto een vierkant, een spanningsaspect met elkaar, te maken dat in 2012 vol gaat worden. De rampvoorspellingen over 2012 lijken, astrologisch gezien, niet geheel uit de lucht gegrepen. Een dergelijk aspect heeft zich ook voorgedaan in april en augustus1932 en maart 1933. Dit waren roerige jaren met veel Europese conflicten. De NSDAP kwam aan de macht.

Als we op Wikipedia jaaroverzichten van 1932 en 1933 bekijken, dan gebeurt er per maand zo veel, zijn er zo veel wereldwijde confrontaties, politiek geweld en strijd, dat je ervan gaat duizelen. Het Duitse Rijksdaggebouw gaat in vlammen op, hetgeen vrijwel exact plaatsvond tijdens het vierkant Pluto/Uranus. Het nationaal socialisme komt in 1933 definitief aan de macht en ontbindt de vakbonden. De eerste concentratiekampen worden geopend en joden worden uitgesloten en geboycot.

We zagen tijdens de periode waarin Uranus tussen 1932 en 1939 in Ram liep een enorme snelle technologische vooruitgang. Er was een snelle ontwikkeling van technologie rondom wegen, wapens, vliegtuigen, kernsplijting enzovoorts. Deze kennis werd tijdens WO2 volop benut en verder ontwikkeld.

We kunnen vanaf 2010 dus ook weer een periode van technische innovatie tegemoet zien, die nu niet zozeer met computers (Maagd) te maken heeft, maar met energie, motoren, aandrijving, beweging enzovoorts.

Neptunus loopt zestien jaar in Vissen vanaf 2011. We kunnen een spiritualisering van de samenleving verwachten. Oude en nieuwe vormen van religie en spiritualiteit zullen weer meer het publieke leven binnen komen op een andere manier dan dit nu het geval is. De opkomst van de Islam in het Westen vond plaats tijdens de loop van Pluto in Boogschutter. Deze stand gaf de radicaliteit en strijd aan rondom principes en waarden op geestelijke terreinen. Neptunus en Vissen hebben echter veel meer te maken met religieuze beleving dan met religieuze systemen van waarden en normen.

Neptunus staat ook voor collectieve bewegingen die ontluiken vanuit golvingen en trends in het collectieve onderbewustzijn. Soms komen er massaal tendensen naar boven die verandering in het collectieve levensgevoel veroorzaken. Dat geeft de mogelijkheid een collectieve beweging neer te zetten die meegolft op dit collectieve (onder)bewustzijn, vooral als het gaat over thema’s die met Vissen te maken hebben, zoals religie, slavernij, sociaal onrecht en alle thema’s die te maken hebben met menslievendheid of het ontbreken daarvan.

In 1848 kwam Neptunus ook dit teken Vissen binnen. Er ontstonden massale bewegingen, zoals de Franse februari-revolutie vanwege het sociale onrecht en de armoede; de tijd waarin ‘Les miserables’ zich afspeelt. Het communistisch manifest van Marx en Engels verscheen, dat een voedingsbodem kon vinden in die miserabele levensomstandigheden...

Nederland wordt een constitutionele monarchie en de macht van de koning wordt in Nederland aan banden gelegd. Va 1950 waren er gasfabrieken en kwam er openbare verlichting via gaslicht.

Vissen en Neptunus hebben ook een stevig link met ziekte en genezing, vooral vanuit een meer energetisch/spiritueel perspectief. Dr. Kneipp ontwikkelde waterkuren. In 1848 werd het homeopathische Boston Female Medical College gesticht, een toen erkende faculteit. Het was de eerste faculteit ter wereld waar vrouwen geneeskunde konden studeren.

Gezien het bovenstaande is de kans groot dat zich nieuwe sociale bewegingen gaan ontwikkelen. De tegenstellingen in de wereld hebben zich vergroot, hetgeen een massabeweging op kan roepen. Ook kan er een kentering komen op medisch vlak, hetgeen tot meer erkenning leidt van ‘andere heelmethoden’.

Neptunus is overigens in 1846 ontdekt en komt in 2011 voor het eerst terug op de plaats waar hij ontdekt is. De ontdekking van Neptunus betekende het meer ontwaken van de individuele spiritualiteit. Dat drukte zich eind 19e eeuw uit in de opkomst van de theosofie via Helena Blavatsky en daarop volgende de antroposofie en de moderne spirituele bewegingen.

De bewegingen in de horoscoop van Nederland

De ‘geboorte’ van Nederland als staat is niet te achterhalen. Er zijn veel wisselingen van bestuur en bestuursvorm geweest. De gebruikte horoscoop is die van de kroning van koning Willem 1, 16-03-1815 om 10.30 te Den Haag. Deze horoscoop heeft geregeld goede uitkomsten laten zien.

De Nederlandse horoscoop heeft als sterrenbeeld Vissen en als ascendant Kreeft. Het sterrenbeeld Kreeft heerst tevens altijd over onze streken, gezien het vochtige waterachtige karakter van het landschap. Dat geeft ons volk een wat gesloten, maar wel emotioneel reagerende gevoelsaard met een inlevende en sociale ondergrond. De slachtoffers van deze wereld raken ons diep in de ziel en ongetwijfeld is dat de reden waarom Nederland zo veel aan ontwikkelingshulp schenkt en waarom wij Nederlanders superdonateurs aan goede doelen zijn.

Er is echter ook veel geheimenis en doofpot-achtigs in deze horoscoop. Achter de schermen gebeurt veel dat het daglicht niet kan verdragen of er wordt veel geregeld dat eigenlijk in het openbaar zou moeten gebeuren, wil het echt democratisch genoemd kunnen worden.

De krachtigste spelers in de horoscoop van ons land zijn partnerlanden. Er is dus steeds het gevaar dat ons land meer aangestuurd wordt door afspraken, pacten en verdragen met andere landen, dan door ons eigen parlement of onze eigen regeringen, die vaak zwichten voor de eer of status die een bepaalde afspraak voor hen betekent .

Het is steeds weer een uitdaging ‘op eigen benen te durven staan’ en openlijk aan het eigen volk te laten zien waar men mee bezig is en dat men voor het nationale belang staat. Door deze ontransparante wijze van handelen raakt de overheid geregeld het contact met de burger kwijt. De burger wordt vaak slecht gezien, al suggereert de houding naar buiten toe soms iets anders. Macht wordt omfloerst en bedekt gebracht. Autoriteit wordt liever indirect gecommuniceerd en uitgeoefend. Visie ontbreekt vaak en is niet stabiel maar adhoc.

2009

Nederland gaat de eigen sociale kant weer herontdekken. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een ramp of oorlogssituatie die slachtoffers heeft, waardoor onze bekende hulpvaardige gevoelens boven water komen. Ook komen er pijnlijke misstanden naar boven. Deze hebben te maken met de regering en met misstanden in de gezondheidszorg.

In de afgelopen jaren zijn we ons ervan bewust geworden dat er te veel regelgeving is. In essentie komt dat voort uit een behoefte aan controle. Onze landsbestuurders hebben vaak het gevoel de zaken niet in de hand te kunnen houden. Dat klopt op zich ook wel, daar de landsaard wat emotioneel, chaotisch, wat rommelig antiautoritair en onlogisch is en dus lastig aan te sturen. Dit valt echter niet op te lossen met regels. Regels worden steeds meer molenstenen aan onze individuele en collectieve nek. Dit valt op te lossen door met elke beroepsgroep om de tafel te gaan en regels te bespreken en vervolgens te durven schrappen .

Er wordt dit jaar een nieuw denken zichtbaar , een nieuwe koers, ook op regeringsniveau. Het is noodzakelijk dat een aantal dingen opgehelderd gaan worden. De start ligt in feite al bij de gebeurtenissen in 2002 en 2003, waarbij de LPF won, het kabinet Balkenende I viel en in 2003 nieuwe verkiezingen nodig waren. Ook de Irakoorlog startte onder zeer dubieuze voorwendselen. Dit alles heeft geleid tot grote voorzichtigheid en nog minder openheid. Echter, het ziet er naar uit dat in 2009 en zeker 2010 de zaken opengebroken gaan worden en dat de pijnlijke waarheid boven tafel komt. Dit kan leiden tot grote gevolgen voor het kabinet. De val daarvan is niet uitgesloten.

In feite verkeert ons land al een aantal jaren in een soort identiteitscrisis. De zakelijkheid wordt steeds meer als leegte ervaren, want deze zakelijkheid past niet bij de Nederlandse volksaard. Wij wensen volop zorgzaamheid en zorg voor elkaar.

Er zijn momenteel een aantal half of geheel verborgen schandalen, die dit jaar helder gaan worden. Nederlandse regeringen zijn vaak weinig transparant. Die houding mag veranderen om weer geloofwaardig te worden. Het gevoel van het publiek over de wereld en over de gang van zaken (economie en regering) blijft heel wisselvallig, waardoor de peilingen grote uitschieters blijven vertonen. Het is voor mij de vraag of rechtse partijen, zoals TON en de partij van Wilders zich zullen kunnen handhaven.

De harde lijn raakt steeds meer ‘uit’ en was alleen maar ‘in’ uit een soort protestuiting. Tegelijkertijd probeert de regering een sterkere werkmoraal aan te praten om de economie op te peppen. Dat gaat echter alleen lukken als zaken degelijk georganiseerd worden door goed georganiseerde instanties. Echter, veel wordt momenteel intern georganiseerd tot op detailniveau. Dat leidt juist tot chaos. Geregeld zal zichtbaar worden dat die chaos zich uitdrukt in een onderling niet weten wat men doet op ministeries en bij instanties.

Er komt een steeds grotere botsing tussen groepen met een ideaal en groepen die puur zakelijk denken. Het is beter om de tegenstellingen te overbruggen en concessies te doen om er samen uit te komen. Ook kan de regering problemen hebben met internationale toezeggingen die gedaan zijn, maar die minder positief verstandig uitpakken en protest oproepen. Ook hier zal een middenweg bewandeld moeten worden.

Het bedrijfsleven kan in het voorjaar een oppepper krijgen. Vooral de culturele sector krijgt kansen en kan door een meer bedrijfsmatige aanpak zichzelf ingrijpend verbeteren. De huizenmarkt lijkt zich te herstellen na de zomer, evenals de internationale handel.

We staan aan de vooravond van grote veranderingen in 2010. Eind 2009 wordt dit al duidelijk. Wellicht een val van het kabinet? In elk geval wil Nederland iets anders en dat komt er ongetwijfeld aan in 2010! Dat zal ook de verhoudingen met andere landen ingrijpend gaan veranderen.

 


- Maan, heer 1 in 12 en veel planeten in Vissen in 10 onderschept
- Zuidknoop en Mars in Steenbok 7
- Progressieve Maan over ascendant in maart en progressieve MC oppositie Cheiron in Vissen 10
- Saturnus transit door Maagd 4
- Uranus transit conjunct Zon en Mercurius



Bron: leamanders

Voeg toe aan: