Zoeken
 


De vijf levensvormen die onze planeet niet kan missen

Laatste wijziging: dinsdag 18 november 2008 om 16:54, 3881 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 18 november 2008

 De lijst met bedreigde dieren- en plantensoorten wordt ieder jaar langer. Iedere keer een soort uitsterft, is het een zwaar verlies voor onze planeet, maar sommige dieren en planten kunnen we maar beter niet verliezen. We nemen er vijf onder de loep: schimmels, bijen, plankton, vleermuizen en primaten.

1. Schimmels

Schimmels hebben geen goede reputatie. Ze krijgen de schuld van het rotten van voedsel en huizen, en ze zijn de basis van plantenziektes en infecties. Toch zou de mens niet kunnen leven in een wereld zonder schimmels. Sommige planten hebben de schimmels nodig om voedingsstoffen uit de grond te halen. Verder staan schimmels ook in voor een groot deel van de recyclage op onze planeet.

Dieren die in de grond leven, hebben de schimmels eveneens hard nodig. Ze worden ook gebruikt om menselijk voedsel, zoals kaas, chocolade en frisdrank te maken. De schimmels produceren ook allerlei wondermiddeltjes en zouden goed zijn voor onze cholesterol.

2. Bijen
Bijen zijn van kapitaal belang voor heel wat planten op onze aardbol. De bestuiving van planten ligt aan de basis van de enorme diversiteit en heeft ook de opmars van de mens mogelijk gemaakt. 70 procent van alle gewassen die we eten, zijn afhankelijk van bestuiving. De economische waarde van de bijen zou zo op meer dan 140 miljard euro liggen.

Als bijen zouden uitsterven, zullen ze een hoop andere soorten met zich mee sleuren. En helaas hebben we het proces dat tot zo'n doemscenario kan leiden al ingezet. Zonder bijen zullen we in een kleurloze, arme wereld leven. De gevolgen zouden dramatisch zijn.

3. Plankton
Plankton is een verzamelnaam voor alle bacteriën, virussen, plantachtige microben en kleine dieren die zich voortbewegen bij gratie van de wind of de stroming in de oceaan. Ze liggen aan de basis van de hele voedselketen. De meeste planktonsoorten zijn heel sterk en kunnen extreem lage en hoge temperaturen doorstaan. Sommige wetenschappers zijn er zelfs van overtuigd dat plankton in de ruimte kan overleven. Plankton is niet alleen levensbelangrijk, het is ook gewoon mooi om naar te kijken. Veel kunstenaars hebben zich al door plankton laten inspireren.

4. Vleermuizen
In tegenstelling tot bijen zien we vleermuizen niet vaak vliegen. Toch zijn ze van groter belang dan we zouden denken. Veel commercieel belangrijke gewassen (bananen, mango, tequila, ...) kunnen niet zonder vleermuizen. Ze eten insecten die ons anders miljoenen euro's aan pesticiden zouden kosten.

Als het slecht gaat met de vleermuizen, zal het waarschijnlijk ook slecht gaan met ons milieu. Vleermuizen zijn een belangrijk alarmsignaal voor het ecosysteem. Vleermuizen hebben ook een aantal unieke eigenschappen, zoals jagen op basis van een echo. Deze vreemde dieren zijn eveneens een inspiratiebron in de kunst geweest. Denk maar aan Dracula.

5. Primaten
Geen enkel dier zouden we meer missen dan apen. Ze zijn hilarisch om naar te kijken, ze hebben een nauwe band met de mens en ze zijn heel intelligent. Maar er zijn nog meer redenen waarom primaten belangrijk zijn. De apen leven in tropische regenwouden die koolstof absorberen en zuurstof produceren. Via hun uitwerpselen zaaien apen de bomen van morgen. We kunnen de tuiniers van onze regenwouden dus maar beter beschermen. (gb)


Bron: HLN

Voeg toe aan: