Zoeken
 


Luchtauto gaat eindelijk rijden

Laatste wijziging: vrijdag 20 maart 2009 om 22:49, 2235 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 20 maart 2009

 

 

Het Franse bedrijf MDI wil dit voorjaar komen met een auto die rijdt op lucht, meldt het Technisch Weekblad.

Het eerste model is een futuristisch ogende stadstaxi, de ”Airpod”, die slechts 6000 euro gaat kosten. Het 850 kilogram wegende voertuig heeft een actieradius van 220 kilometer en een topsnelheid van 70 kilometer per uur. Een tank van 175 liter bevat perslucht onder een druk van 350 bar. Het tanken van de ’brandstof’ in speciaal daarvoor ingerichte tankstations duurt ongeveer twee minuten.

De uitvinder van de luchtmotor, ingenieur Guy Nègre, is al sinds 1991 bezig om zijn vinding op de markt te zetten. Door tegenwerking van vermoedelijk oliemaatschappijen en autofabrikanten en financiële tegenslag ging hij meerdere keren bijna failliet.

De Indiase autofabrikant Tata kocht begin 2007 een landelijke licentie voor de productie van de luchtmotor. „Dat was de redding van ons bedrijf”, aldus Nègre.

De fabriek in Zuid-Frankrijk heeft zelf inmiddels orders gekregen voor de eerste voorserie van dertig Airpods, bestemd voor de stad Nice, La Poste, Air-France en KLM. Deze organisaties zullen de voertuigen uitgebreid testen. Als dat succesvol verloopt, start Nègre vanaf 2010 een productie op grotere schaal.

De Franse ingenieur ontwikkelt ook een gezinsauto voor drie tot zes personen, het hybride model City Flowair, dat 13.000 euro moet kosten. Dat model moet op de snelweg een verbruik hebben van 1 op 50 met een CO2-uitstoot van 40 gram per kilometer, minder dan de helft van de zuinigste auto’s van dit moment.



Bron: refdag.nl

Voeg toe aan: