Zoeken
 


Red de boom, mailen dus

Laatste wijziging: maandag 16 maart 2009 om 00:59, 2006 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 16 maart 2009

 

Papierbakken op een gemiddeld kantoor puilen dagelijks uit. En dat in een tijd dat we toch vooral via e-mail communiceren. Waarom nog steeds die papierhandel?

Die gedachte is inmiddels ook bij de overheid doorgedrongen. Het ministerie van Economische Zaken is begonnen het e-invoicing, digitaal rekeningen en facturen versturen, te promoten. “Een gemiddelde factuur bestaat uit twee tot drie pagina’s. Tel daar een enveloppe bij op, die gelijk is aan een A4-papier: een factuur die naar de overheid verzonden wordt, is gelijk aan gemiddeld drie pagina’s A4 papier”, stelt Basware, een onderneming die bedrijven ondersteunt op het gebied van e-invoicing.


“Waarom het zo lang heeft geduurd dat hier in Nederland echt werk van wordt gemaakt weet ik ook niet. In Scandinavië heeft de overheid een leidende rol op zich genomen, dat is ook hier een vereiste”, vertelt Jean Paul Jonker van Basware. Een actieve rol van overheidswege is nodig omdat facturen aan echtheidsvereisten en technische eisen moeten voldoen, drempels die van hogerhand weggenomen moeten worden.


“Als 10 procent van alle overheidsfacturen elektronisch wordt aangeleverd, ofwel één miljoen elektronische facturen, reduceren we het aantal gekapte bomen met (één miljoen keer drie pagina’s gedeeld door 12.000=) 250 per jaar”, aldus Basware, dat natuurlijk ook een bedrijfsmatig belang heeft. Voor bedrijven geldt nu eenmaal ‘geen ecologie, zonder economie’.


Begin april organiseert het ministerie van Economische Zaken een symposium over e-factureren in Den Haag. Hoe lang het gaat duren voor het hele bedrijfsleven deze boomreddende praktijk heeft geadopteerd is nog onbekend.Bron: metronieuws

Voeg toe aan: