Zoeken
 


Waar zijn de broertjes en zusjes van de zon gebleven?

Laatste wijziging: zondag 15 maart 2009 om 00:08, 1979 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 15 maart 2009

 

De zon is 4,6 miljard jaar geleden ontstaan in een groep van een paar duizend sterren, zo blijkt uit onderzoek van Simon Portegies Zwart van de Universiteit van Amsterdam. Uit zijn analyse blijkt dat deze sterren zich bevonden in een sterrenhoop met een diameter van minder dan 20 lichtjaar en een massa van 500 tot 3000 zonsmassa’s, helemaal aan de andere kant van de Melkweg, zo’n 44.000 lichtjaar van de plek waar wij nu leven. Het onderzoeksresultaat wordt binnenkort gepubliceerd in The Astrophysical Journal.

In de loop van tijd is de zon circa 27 keer rond de Melkweg geweest om uiteindelijk op zijn huidige locatie op ongeveer 28.000 lichtjaar van het centrum te belanden. De sterren die samen met de zon zijn gevormd bleven gedurende die gehele reis vrij dicht in de buurt. Uit de analyse blijkt dat er nog steeds een stuk of 40 van hen binnen een afstand van een paar honderd lichtjaar van de zon staan, en nog steeds ‘meereizen’. Deze sterren kunnen met toekomstige waarneemprogramma’s worden geïdentificeerd, zoals de in 2011 te lanceren Gaia-satelliet, die 1 miljard sterren van de Melkweg in kaart gaat brengen.

De zon is net als de meeste andere sterren niet als enig kind geboren, maar in een groep. “Maar het het was een enorme verrassing”, zegt computationeel astrofysicus Portegies Zwart, “dat zo’n groot aantal van de sterren die samen met de zon zijn ontstaan, in de buurt zijn geleven.” Het ontdekken van een broertje of zusje zou een belangrijke bijdrage leveren aan ons begrip over het ontstaan van de zon, aldus Portegies Zwart.

Dit artikel is een persbericht van de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie.



Bron: astroversum

Voeg toe aan: