Zoeken
 


Britten zijn het beu

Laatste wijziging: vrijdag 13 maart 2009 om 00:04, 3231 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 13 maart 2009

 

Onlangs werd in Engeland de Convention on Modern Liberty gehouden. Vrijheidslievende Britten kwamen  bijeen in Londen, Birmingham, Bristol, Cambridge, Glasgow, Cardiff en o.a. Manchester. Een duizendtal toehoorders in Londen hoorden David Davis speech: ‘People are growing increasingly angry at government intrusion in their lives.’  De Britten zijn de continue overheidsinvasie op hun burgerrechten en de eindeloze CCTV camera’s meer dan zat.

 Op de verschillende bijeenkomsten waren debatten over de database staat, anti-terrorisme wetten en persvrijheid. David Davis, hij stapte vorig jaar uit de Conservatieven om de kwestie van burgerrechten uit te vechten in een tussentijdse verkiezing, zei dat het Britse publiek te makkelijk en te roekeloos met hun vrijheid en privacy is. Helena Kennedy QC zei dat gemeenschappen vervreemd worden door het toenemend misbruik van anti-terreur wetten. ‘Doordat er een klimaat van angst gecreerd is, hebben mensen de overheid een blanco cheque hebben gegeven.’  Neem bijvoorbeeld de maatregel dat het per 1 maart jl. verboden is om foto’s te maken van politieagenten en veiligheidsdiensten. Deze diensten mogen daarentegen zelf wel naar hartelust fotograferen en ieder zijn of haar bewegingen volgen en vastleggen.

De twee mannen achter de Conventie, Anthony Barnett en Henry Porter, willen drie dingen. Allereerst het publiek bewust maken van de privacyschendingen en laten zien dat het geen op zichzelf staande gebeurtenissen zijn. Ten tweede willen ze dat dit misbruik voorgoed stopt. En ten derde willen ze goed duidelijk maken dat de staat in dienst staat van de burger en niet andersom.

Op de conventie was zelfs minimal music componist Brian Eno van de partij. Hij sprak over artistieke creativiteit als een metafoor voor vrijheid. Kinderboekenauteur Philip Pullman concentreerde zich op de traditionele moraal, verweven met informatie theorie of cybernetics.  De bijeenkomsten worden bezocht door links (Billy Bragg) en rechts, het belang van privacy en burgerrechten staat voorop.

In Nederland krijg je voor dit thema amper een achterafzaaltje vol. Men haalt de schouders op en laat zich gelaten de kaas van het brood eten door de controlfreakende overheid. Onder het motto ‘ik heb toch niets te verbergen’ wordt de ene na de andere vrijheid ingeperkt of verboden.

De Nederlandse media kopieert een waslijst aan Engelse formats: Dit was het nieuws, Weekend Miljonair, Nights of the Proms, Dragons Den en Dancing with the stars om maar wat te noemen. Het is hoog tijd dat een dergelijk initiatief als Modern Liberty overgenomen wordt. Gedragen en gepromoot door een keur aan Bekende Nederlanders zou het in de Lage Landen het tij kunnen keren. Bron: vrijspreker

Voeg toe aan: