Zoeken
 


Bemanning ruimtestation ISS geëvacueerd door naderend ruimtepuin

Laatste wijziging: donderdag 12 maart 2009 om 20:29, 2828 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 12 maart 2009

 

De drie bemanningsleden die op dit moment in het internationale ruimtestation ISS verblijven, zijn vroeg in de avond geëvacueerd toen bleek dat een stuk ruimtepuin mogelijk in botsing zou komen met het complex. Het brokstuk, dat een doorsnede heeft van ongeveer dertien centimeter en afkomstig is van een satellietmotor die ook wel PAM-D wordt genoemd, passeerde het station om 18.39 uur Nederlandse tijd. Omdat de afstand tussen het ISS en het stuk puin slechts 4,5 kilometer had kunnen bedragen, werd het drietal ruim een uur voor de passage verzocht om de Soyuz-capsule, een vaartuig waar Rusland hun kosmonauten normaliter mee in de ruimte brengt, te betreden.

Hoewel de kans niet groot was dat het brokstuk daadwerkelijk in zou slaan, was de afstand tussen het ruimtepuin en het station volgens maatstaven van de ruimtevaartorganisatie NASA klein. Normaal voert men een baancorrectie uit als een object het ruimtestation nadert, maar dit keer was daar geen tijd meer voor. De ruimtevaarders Mike Fincke, Yury Lonchakov en Sandra Magnus moesten daarom enkele minuten in de capsule verblijven en blokkeerden de toegang naar het complex, om de Soyuz snel los te kunnen koppelen in het geval dat het ISS beschadigd was geraakt. Nadat het puin, dat vrij was gekomen bij de botsing tussen twee satellieten, het station op een veilige afstand was gepasseerd konden de bemanningsleden hun werkzaamheden voortzetten.



Bron: astroversum

Voeg toe aan: